Kuchnia to miejsce gdzie dużo się dzieje. W większości domów nazywana jest sercem, właśnie z tego powodu, że to tu spotykają się mieszkańcy podczas porannego śniadania, przed wyjściem do pracy, a potem na obiedzie. To w kuchni zazwyczaj rozgrywa się większość życia rodzinnego. Ponadto kuchenne ściany i podłoga muszą znieść ciągłe gotowanie, smażenie, wilgoć parującą z potraw, a także tłuszcz. Odporność na te wszystkie czynniki musimy brać pod uwagę, wybierając wszystkie powierzchnie, jakie ma mieć nasza kuchnia.
Jaką więc możemy wybrać podłogę?
Płytki ceramiczne – najczęściej wybierany rodzaj podłogi. W sklepach dostępne są naprawdę tanie kafelki, w dobrej jakości. Decydując się na ten typ podłóg warto zastanowić się nad wyborem gresu porcelanowego i szkliwionego gdyż te płytki są bardzo odporne na ścieranie, są twarde więc odporne na uderzenia i ciężar, a w dodatku ich gładka powierzchnia nie nasiąka i nie jest podatna na plamy.
Często wybieranym rozwiązaniem pokrycia podłóg w kuchni jest terakota i płytka klinkierowa. Płytki te są jednak mniej odporne niż gres, szybciej się wycierają i łatwiej obtłukują. Minusem jest również kosztowne układanie tego rodzaju płytek.
Wiele osób decyduje się na ułożenie na podłodze w kuchni podłogi drewnianej. Jest to bardzo efektowne rozwiązanie, sprawdza się w szczególności w kuchniach o rustykalnym, wiejskim stylu. Najczęściej poleca się deski z drewna egzotycznego, bądź drewna z Polski. Najbardziej pasowały będą deski duże, bądź parkietowe.
Oddzielnym tematem przy wyborze płytek podłogowych jest wybór fug. Należy pamiętać, że im mniejsze płytki, tym więcej fugi trzeba będzie zużyć. Fugi, jako przestrzenie międzypłytkowe, są bardzo trudne do czyszczenia, przyciągają brud i tłuszcz, szybko się niszczą i wykruszają więc najlepiej starać się, aby w kuchni było ich jak najmniej. W kuchniach stosuje się specjalne fugi – epoksydowe. Są one jednak droższe i o wiele trudniejsze w nakładaniu.