Jak przechowywać chleb, aby dłużej zachował świeżość — to pytanie zadaje sobie większość z nas. I większość popełnia błąd, przechowując pieczywo w foliowych torebkach, które zamiast utrzymywać świeżość, przyspieszają proces starzenia się pieczywa.
Chleb nie powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Najlepiej owinąć go płócienną ściereczką, a następnie umieścić w przeznaczonym do tego pojemniku do przechowywania pieczywa i przykryć pokrywką. Często w nowoczesnych pojemnikach ta pokrywka pełni dodatkową funkcję deski do krojenia chleba.
Dobrym sposobem na przedłużenie świeżości pieczywa jest włożenie do pojemnika na pieczywo kawałka jabłka. Dzięki temu chleb nie tylko nie wyschnie, ale również będzie lekko pachniał jabłkiem.
Aby zachować świeżość przekrojonego bochenka, należy przed umieszczeniem go w pojemniku przykryć rozkrojoną cześć wilgotnym papierem pergaminowym.
Stylowym rozwiązaniem do nowoczesnej kuchni będzie pojemnik na pieczywo wykonany z melaniny, materiału trwałego i bardzo łatwego w utrzymaniu czystości. Pojemnik taki zazwyczaj przykryty jest pokrywą wykonaną z drewna bukowego, która dodatkowo pełni rolę deski do krojenia.
Innym rozwiązaniem są stylowe pojemniki o retro kształtach, wykonane ze stali nierdzewnej lakierowanej na różne kolory.
Łatwo więc wybrać chlebak doskonale pasujący do każdej kuchni — zarówno tej minimalistycznej i nowoczesnej, jak i klasycznej lub stylizowanej na lata 50-te. Piękna forma i kolor pojemnika nada wyjątkowego charakteru kuchni i zapewni właściwe przechowywanie pieczywa.