Pyszne ciasto tarta. Ich zaletą jest nie tylko efektowny wygląd ale także łatwość przygotowania i fakt, że dzięki cienkiej warstwie ciasta są bardzo lekkim deserem. Jeśli jesteś uzależniona od tarty, na pewno musisz mieć formę do tego rodzaju ciast. Są to okrągłe formy z charakterystycznym karbowanym brzegiem. Tylko jaką wybrać…?

Data dodania: 2012-04-20

Wyświetleń: 6361

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Na rynku jest duży wybór naczyń do pieczenia tart. Wykonanych z różnych materiałów, która forma jest najlepsza, którą wybrać:  ceramiczną, silikonową, teflonową czy szklaną?

  Forma do tarty ceramiczna

Najważniejsza jej zaleta to wygoda serwowania. Formy ceramiczne są bardzo ładne i od razu ciepłą tartę można podać na stół. Wolno także bezpiecznie na niej kroić – bez obaw o porysowanie powierzchni.
Doskonała do tart w których razem z plackiem zapieka się także nadzienie.

Łatwo się je myje.

Elegancki wygląd sprawia, że forma może także służyć jako naczynie dekoracyjne na ciasteczka, cukierki lub owoce.

 Forma do tarty szklana

Ma bardzo podobne zastosowanie jak poprzedniczka. Ciasto podane na stół w niej bardzo efektownie wygląda . Jest bardzo łatwa do mycia. Po drugie naczynia szklane żaroodporne można wykorzystać do mrożenia potraw. Gdyż zastosowany rodzaj szkła borokrzemowego, jest odporny także na niskie temperatury do – 40 st C.

Obydwie formy wolniej się nagrzewają, ale dłużej trzymają ciepło niż blaszane lub silikonowe, zatem ciasto, nawet po wyjęciu z pieca, będzie się dalej lekko dopiekać i dłużej będzie ciepłe.

Forma do tarty z wyjmowanym dnem

Formy metalowe bardzo szybko się nagrzewają – ciasto lepiej się w nich dopieka – jest delikatnie chrupiące.

Minusem jest fakt, że brzeg blachy jest karbowany, dlatego trzeba go bardzo dokładnie smarować masłem i wysypywać bułką tartą. Ze względu na te „ząbki” nie można wyłożyć jej papierem do pieczenia.

Blaszane – pokryte teflonem lub emalią po jakimś czasie będą się rysować.

Rodzaj form metalowych – z wyjmowanym dnem są bardzo praktyczne, to po prostu rewelacja.  Ciasto łatwo się wyjmuje, wystarczy pchnąć dno do góry, brzegi będą zawsze równe i nie połamane. Ponadto uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie, jeśli np. piecze się sam spód, a nadzienie już nie.

Forma do tarty silikonowa.

Jeśli silikonowa to tylko ze stelażem. Forma jest zbyt płytka, żeby utrzymała sztywność przy przenoszeniu ciasta.  Formy silikonowej nie trzeba smarować, a ciasto wychodzi bez trudu.

Zaletą formy silikonowej jest też fakt, że ciasto kruche bezpośrednio po wyrobieniu, wykładam na formę i dopiero  wtedy daję do lodówki. Po upieczeniu ciasta, nie ma problemu z wyciąganiem z formy.

Kolejną zaletą jest fakt, że formy silikonowe są uniwersalne – mają wytrzymałość na temperaturę od -40 do +230 st. W tym naczyniu można także zrobić deser na zimno.

Ostatnią zaletą jest łatwość w utrzymaniu czystości. Nie trzeba ich smarować, łatwo się je myje. Nadają się także do zmywarki.

Wybór należy do Ciebie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena