Ostatnimi czasy dieta białkowa zyskała w Polsce niesamowitą popularność. Stało się tak za sprawą tego, że dość wyraźnie różni się ona od pozostałych diet. Przede wszystkim nie opiera się na ciągłym liczeniu kalorii oraz sprawdzaniu składu każdego spożywanego produktu. Dodatkowo jej efekty widać już po kilku dniach od wdrożenia jej w życie, co jest doskonałym motywatorem dla odchudzających się osób. Ze względu na to, iż opiera się ona – jak sama nazwa wskazuje – głównie na zwiększeniu ilości posiłków bogatych w białka, zapewnia utratę kilogramów, nie zmieniając stanu masy mięśniowej i nie powodując wiotczenia skóry, a wręcz zapewnia ich uelastycznienie.
Co ważne, dieta białkowa posiada bardzo klarowne zasady, dzięki czemu każdy może ją stosować bez obaw, że źle zrozumie któreś wytyczne. Białka powodują, że spada apetyt, a tym samym nie odczuwa się głodu, jak ma to miejsce w przypadku innych diet. Osoby, które ją stosują, nie chodzą więc nieustannie podenerwowane, a wręcz przeciwnie – przejawiają więcej energii oraz dobre samopoczucie.
Warto podkreślić, że dieta białkowa jest bezpieczna, co zostało potwierdzone przez badania medyczne. Jej zasady nie nakazują, aby zrezygnować z ulubionych dań, a spożywane posiłki mogą być różnorodne. Dieta pozwala ustabilizować masę ciała i nie dopuszcza efektu jo-jo, za to powoduje znaczącą (na całe życie) zmianę nawyków żywieniowych, uzupełniając w organizmie poziom żelaza, jak i przyspieszając przemianę materii.
Przy skrupulatnym przestrzeganiu reguł diety białkowej, w czasie 2-3 miesięcy istnieje możliwość „zgubienia” nawet 15 kilogramów.