Włochy to atrakcyjne, malownicze wybrzeża półwyspu, oblewane czystymi i ciepłymi wodami. Piękne, piaszczyste plaże zachęcają do leniuchowania, jak i do bardziej aktywnego wypoczynku.

Data dodania: 2012-06-21

Wyświetleń: 1568

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Włochy leżą na Półwyspie Apenińskim oraz wyspach Morza Śródziemnego. Do włoskich wysp zaliczyć można: Sycylię, Sardynię, Wyspy Toskańskie, Wyspy Liparyjskie, Wyspy Poncjańskie, a także Wyspy Egadzkie, Capri z Laurową Grotą, Elbę oraz wulkaniczną Ischias.


Piękne, piaszczyste plaże zachęcają do leniuchowania, jak i do bardziej aktywnego wypoczynku poprzez rozmaite formy rozrywki i szeroką ofertę sportów wodnych. Osoby planujące spędzić wczasy we Włoszech często wybierają włoskie wyspy. Sporo wycieczkowiczów kieruje się również do otoczonej Alpami i bardzo malowniczej Doliny Aosty bądź do Apulii, a także okolic najpopularniejszego włoskiego jeziora Garda, gdzie panują doskonałe warunki do uprawiania widnsufringu.

Północną granicę Włoch stanowią Alpy. Ich najwyższy szczyt - Mont Blanc.

Włosi uważani są za naród impulsywny, spontaniczny i nieco zarozumiały, ale także niezmiernie gościnny. Rytm życia rodzinnego wyznaczony jest przez zwyczaje i tradycje religijne. Nie ma tu zbyt wielu świąt ogólnonarodowych, za to jest bardzo dużo świąt lokalnych, które obchodzone są niezwykle hucznie (np. dni patronów miejscowości).
Wypoczynek we Włoszech jest jedną z możliwości poznania kultury i tradycji artystycznej Włoch, która miała ogromny wpływ na sztukę i kulturę innych krajów Europy.

Włochy to nie tylko pizza i spaghetti. Włosi słyną z kuchni jednej z najzdrowszych w całej Europie. Ich jadłospis bazuje głównie na oliwie, świeżych owocach, jarzynach, rybach i ziołach. Na północy kraju królują dania mięsne, pizze, zapiekanki, makarony i sery. Tradycyjny posiłek włoski podawany jest w sposób bardzo uroczysty i zaczyna się od przystawki, którą mogą być sery, wędliny, sałata, suflety. Pierwsze danie stanowi makaron, ryż, ewentualnie zupa. Na drugie jada się mięso lub ryby z rusztu, a do nich gotowane jarzyny albo sałatki.

We Włoszech warto zobaczyć:
Rzym: (Muzea Watykańskie, Muzea Kapitolińskie, Panteon, Forum, Koloseum, Piazza Navona);

Toskania: (Katedra i Muzeum Uffizi we Florencji, Campo dei Miracoli i Krzywa Wieża w Pizie, Campo w Sienie, Monte Oliveto Maggiore, wyspa Elba);
Wenecja: (Bazylika św. Marka, Pałac Dożów, przejażdżka po Canal Grande, Padwa - Freski Giotta w Capella degli Scrovegni, Accademia, Werona - amfiteatr antyczny);
Północne Włochy: (Turyn, Aosta "Rzym Alp", Val di Cogne i Park Narodowy Gran Paradiso, Mediolan, Certosa di Pavia, Mantua, Jezioro Como, La Grande Strada delle Dolomiti, Piazza Duomo w Trydencie, Tre Cime di Lavaredo);
Południowe Włochy: (Neapol, Pompeje i Herkulanum, Wezuwiusz, Paestum, Trulli, Capri, Museo Archeologico Nazionale);
Sycylia: (Mesyna, Villa Romana del Casele, Piazza Armerina, Agrigento, Etna, Syrakuzy, Capella Palatina, Palermo);
Sardynia: (Starówka w Cágliari, szlak turystyczny w Cagliari, La Pelosa, Oristano, Alghero, Tiscali).

Najszybciej do Włoch można dotrzeć samolotem. Duże miasta Polski oferują bezpośrednie połączenia lotnicze. Również komunikacja autobusowa jest bardzo sprawna. Niemal w każdym większym mieście w Polsce funkcjonują biura podróży oferujące przejazdy. Jednak podróż trwa dość długo, bo ok. 25-30 godzin.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena