Grillowanie w wersji light
Na ukochanym przez Polaków grillu królują oczywiście kiełbaski, karkówka, kurczak, a także kaszanka i boczek — im bardziej przyrumienione tym lepiej. Warto jednak pamiętać, że spieczona kiełbaska czy zwęglony stek są źródłem rakotwórczych związków, które mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.Grill elektryczny pozwoli Ci przyrządzać znakomite, smaczne i przede wszystkim zdrowe potrawy w domowym zaciszu przez cały rok, bez względu na pogodę. Dzięki grillowi elektrycznemu potrawy opiekane są równomiernie, bez ryzyka przypalenia i przywierania do powierzchni. Grillowane mięso czy warzywa zachowują jędrność i soczystość oraz walory smakowe. Po zakończonej uczcie wyczyszczenie takiego grilla nie jest kłopotliwe oraz nie zajmuje wiele czasu. Przyjemne grillowanie bez szkodliwego dymu, węgla czy podpałki jest dodatkowo o wiele zdrowsze. W takim razie co najlepiej grillować?
- Warzywa są bogate w błonnik, który poprawia trawienie i pozwala zachować smukłą sylwetkę. Grillowana cukinia, pieczarki, papryka czy bakłażan smakują znakomicie i nie mają wiele kalorii. Warzywa upieczone na grillu zachowają wszystkie swoje wartości odżywcze oraz będą mieć zbawienny wpływ na nasz układ trawienny.
- Ryby powinny znaleźć się na naszym grillu w pierwszej kolejności. To właśnie łosoś, pstrąg czy dorsz mają wiele składników mineralnych i wartość odżywczą oraz są źródłem ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Skropione odrobiną oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny zachwycą Ciebie oraz Twoich gości swoim smakiem i aromatem. Gotowe mięso można podawać z sosem na bazie jogurtu i koperku lub w towarzystwie sałatek.
- Doskonałą alternatywą dla tłustych kiełbas czy karczków wieprzowych będą samodzielnie przygotowanie szaszłyki z piersi kurczaka, cebuli, papryki czy cukinii. Można tworzyć dowolne kolorowe kompozycje, które będą wyglądać znakomicie i równie dobrze smakować.