KARM DZIECKO WYŁĄCZNIE PIERSIĄ PRZEZ PIERWSZYCH 6 MIESIĘCY
Wyłączne karmienie piersią przez pierwsze pół roku życia zmniejsza ryzyko wystąpienia u dziecka alergii pokarmowej i innych chorób cywilizacyjnych. Zaleca się karmić dzieci naturalnie do ukończenia przez nie pierwszego roku życia przy stopniowym wprowadzaniu od 6-7 miesiąca bezpiecznych pokarmów uzupełniających.
ROZSZERZAJ DIETĘ NIEMOWLĘCIA WE WŁAŚCIWYM CZASIE
Posiłki uzupełniające nie mogą zastępować naturalnego karmienia, lecz tylko je uzupełniać. Powinny być podawane po karmieniu piersią, a nie przed, aby nie odbierały maluszkowi apetytu na potrzebne mu mleko mamy. Zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne wprowadzanie nowych składników pokarmowych do jadłospisu niemowlęcia nie jest dla niego korzystne. Nowe pokarmy powinny być wprowadzane do diety dziecka po ukończeniu przez nie 6 miesiąca życia.
ZADBAJ O ODPOWIEDNIĄ KONSYSTENCJĘ I ROZDROBNIENIE POTRAW
Stopień rozdrobnienia i konsystencja podawanych pokarmów powinny zmieniać się wraz z wiekiem dziecka - od pokarmów całkowicie zmiksowanych dla dzieci w 6 miesiącu życia do częściowo rozdrobnionych, z wyczuwalnymi grudkami i kawałkami dla dzieci w wieki 9-12 miesięcy. Należy jednak unikać pokarmów, którymi dziecko może się zadławić.
STOSUJ PRODUKTY ZE SPRAWDZONEGO ŹRÓDŁA
Wszystko, co je dziecko, wpływa na jego zdrowie i rozwój. Jego układ odpornościowy nie jest jeszcze dojrzały i słabiej broni się przed szkodliwymi substancjami, które mogą znajdować się w żywności. Mogą one zaburzać funkcjonowanie przewodu pokarmowego, powodować zatrucia lub reakcję alergiczną.
NIE PODAWAJ SOKÓW Z KARTONU
Soki są ważnym elementem diety niemowląt i małych dzieci, gdyż dostarczają witaminy C i składników mineralnych. Nie wszystkie jednak są odpowiednie. Dzieciom do 3 roku życia należy podawać wyłącznie soki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci. Niemowlęta nie powinny pić soków niepasteryzowanych lub z kartonu.
NIE OBAWIAJ SIĘ GOTOWYCH DAŃ DLA NIEMOWLĄT
Przygotowując posiłki dla dziecka w domu, zwykle nie mamy żadnej gwarancji, że surowce, które w nich wykorzystujemy, są odpowiedniej jakości dla najmłodszych. Taką pewność mamy, stosując gotowe dania w słoiczkach, przeznaczone dla niemowląt. Są to środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego, które spełniają rygorystyczne wymogi dotyczące składu i sposobu produkcji. Wszystkie składniki w nich użyte są odpowiednio dobrane.
CZYTAJ ETYKIETY
Zanim sięgniesz po gotowe danie ze słoiczka powinnaś dokładnie przeczytać informacje przeznaczone na etykiecie. Najważniejsze to:
* Od jakiego wieku przeznaczony jest dany produkt?
* Czy jest to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywienowego?
* Czy nie minęła data przydatności do spożycia?
* Jaki jest skład produktu - czy nie zawiera substancji, na które uczulone jest dziecko?
* W jaki sposób należy podawać i przechowywać danie, by zachowało wszystkie właściwości odżywcze i było bezpieczne dla dziecka?
BĄDŹ CIERPLIWA
Początki wprowadzania pokarmów innych niż mleko mogą być trudne, ale nie zniechęcaj się. Czasem wymaga to nawet 10-15 prób. Próby ponawiane w kilkudniowych odstępach sprawią, że z czasem dziecko polubi nowe smaki i konsystencję, a nawet będzie się domagało dania, które początkowo odrzucało.
DBAJ O RÓŻNORODNOŚĆ
Przygotowując posiłki nie pomijaj żadnych grup produktów. Na talerzu dziecka powinny się znaleźć: mleko i jego przetwory, różne gatunki zbóż, mięsa, warzywa, owoce, tłuszcze roślinne. Dzięki temu dziecko wraz z pożywieniem otrzyma wszystkie potrzebne do jego rozwoju składniki odżywcze.
NIE ZAPOMINAJ O WODZIE ODPOWIEDNIEJ JAKOŚCI
Najbardziej odpowiednia jest butelkowana naturalna woda mineralna bądź źródlana. Powinna być niskozmineralizowana, by nie obciążać nerek dziecka, no i oczywiście niegazowana. Dobrej jakości wody powinno się używać zarówno do dopajania dziecka, jak i przygotowywania dla niego posiłków np. kaszek, zupek.
Dziecko uczy się przez naśladowanie dorosłych. To od nich może przejąć zarówno dobre, jak i złe nawyki żywieniowe. Dziecko z pewnością szybciej przekona się do jedzenia warzyw, jeśli zaobserwuje jak chętnie i często jedzą je bliscy.