Dzisiaj proponuję łopatkę w sosie musztardowo-miodowym z dużą ilością cebuli. Przepis jest łatwy do wykonania i nie potrzebujemy do niego dużo składników.

Data dodania: 2011-09-14

Wyświetleń: 3501

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

                                                           

Składniki:

500 g mięsa gulaszowego,                                                         

2 cebule,                                                                     

2 ząbki czosnku,                                                            

4 łyżki musztardy,                                                                          

1 łyżka miodu,                                                                                                                   

1 łyżka majeranku,                                                                              

2 łyżki oliwy,                                                         

sól,                                                          

pieprz,                                                                                                      

Mięso kroimy w plastry, nacieramy solą i pieprzem, i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroimy w półtalarki. W tym czasie przygotowujemy sos – przeciskamy czosnek do jakiejś miseczki, dodajemy do niego musztardę, miód, majeranek, oliwę i wszystko mieszamy. Po 2-ch godzinach wyjmujemy mięso z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Każdy plaster mięsa smarujemy sosem i na wierzch wykładamy cebulę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 º C przez około 1,5 godz.

Smacznego                                                                                           

Licencja: Creative Commons
2 Ocena