Najważniejsze są centymetry
Zachowanie odpowiednich odległości pomiędzy meblami kuchennymi oraz urządzeniami AGD to podstawa funkcjonalnego wnętrza. Wygodny blat roboczy powinien byc na wysokości 90 cm. Często podawana jest wysokośc 85 cm, lecz tak nisko już sie nie robi blatów. Teraz zawyzaczaj daje się 90 do 100 cm wysokośc blatu. uzaleznione to jest od wysokości użytkowników.
Blat przeznaczony do prac kuchennych powinien liczyć około 60 cm szerokości, oczywiście może być nieco szerszy. Następnym istotnym aspektem jest zachowanie odpowiedniej odległości pomiędzy kuchenką a zlewozmywakiem oraz pomiędzy zlewozmywakiem a lodówką. Pamiętaj, żeby zapewnić sobie co najmniej 40 szerokości pomiędzy sprzętami. Wolna przestrzeń przyda się na odstawienie naczyń czy produktów spożywczych.
Wysokośc między blatem a szafkami górnymi jest uzależiona od płyty jaką mamy. Czy jest to płyta gazowa, czy indukcyjna. Zazwyczaj jest to wysokość 55 do 70 cm
Ważne abyśmy w kuchni zachowali tak zwany trójkąt roboczy. To bardzo prosta reguła, której zastosowanie pomoże nam w zaprojektowaniu funkcjonalnej kuchni.Ważne jest rozmieszczenie lodówki, zlewu oraz płyty. Wykonywanie czynności ma być szybkie i wygodne, czyli: wyciągamy coś z lodówki, myjemy i gotujemy.
Pamętaj o wydzieleniu stref w kuchni
Powinno być pięć stref w kuchni. Strefa do gotowania i pieczenia, miejsce do przechowywania naczyń, strefa mokra, miejsce do przechowywania pożywienia, oraz do przygotowywania pokarmów.
Uwaga na oświetlenie
Zadbajcie o dobre oświetlenie szczególnie nad blatem roboczym, zlewem oraz płytą kuchenną. Istotne jest, aby światło nie raziło, a tylko usprawniało pracę podczas przygotowywania posiłków.
Nie umieszczaj kuchenki, oraz zlewu przy ściaie.
Taki układ ogranicza swobodne korzystanie z kuchni, ale także może powodować ochlapanie ściany tłuszczem z patelni.
Oczywistym jest, że powierzchnia pomieszczenia czasami nie pozwala nam na zachowanie wszystkich zasad, lecz ważnym jest aby starac się wszystkie potrzebne te zasady zachować