Ekspresy niskociśnieniowe są zazwyczaj dużo tańsze, ale mają uboższą funkcjonalność, kawa zrobiona w nich jest gorsza, a czas przygotowania jest kilkakrotnie dłuższy niż w przypadku ekspresów wysokociśnieniowych. Zasadniczą różnicą między tymi dwoma typami, jest jak sama nazwa wskazuje ciśnienie, przy którym robiona jest kawa. Jedyną wadą ekspresów wysokociśnieniowych jest fakt, że jednorazowo możemy w nich przygotować co najwyżej dwie filiżanki kawy. Nie jest to jednak jakaś szczególna wada biorąc pod uwagę krótki czas parzenia, który wynosi około 20 sekund. Dodatkową zaletą jest fakt, że chcąc przygotować kilka cykli parzenia, nie musimy po każdym z nich czekać, aż urządzenie ostygnie (dzieje się tak w przypadku ekspresów niskociśnieniowych).
Aby ekspres do kawy służył nam przez długie lata, powinniśmy odpowiednio o niego dbać. Podstawową czynnością jest regularne czyszczenie pojemnika na kawę oraz usuwanie z niego kamienia. Niestety, producenci najczęściej nie polecają mycia poszczególnych części (ani tym bardziej całych urządzeń) w zmywarce do naczyń.