Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Data dodania: 2016-01-21

Wyświetleń: 1155

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Kasza owsiana pod lupą

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodzaju wartości odżywcze i witaminy. Kasza jest bogata w witaminę E, która odpowiedzialna jest za spowalnianie proces starzenia, chroni przed miażdżycą i zawałem. Oprócz tego w kaszy można znaleźć kwas foliowy i minerały takie, jak mangan, cynk, miedź czy żelazo. Warto również zaznaczyć, że kasza owsiana zawiera dużą ilość białka o wysokiej wartości odżywczej. Oprócz tego, jest jednym z głównych składników większości diet przyśpieszających metabolizm ze względu na dużą zawartość błonnika. Dzięki temu kasza stabilizuje poziom cukru we krwi i reguluje sprawne działanie układu pokarmowego.

Kasza jest również źródłem fruktanów, które są odpowiedzialne za właściwe działania gospodarki cholesterolowej. Warto dodać, że działają odżywczo i ochronnie na jelita, ponieważ są swego rodzaju odżywką dla mikroflory układu pokarmowego. Mówiąc o właściwościach ochronnych warto wspomnieć również o ochronie błony śluzowej w przewodzie pokarmowym.

Dobroczynnych właściwości kaszy owsianej jest znacznie więcej. Udowodniono bowiem, że produkty owsiane (w tym kasza owsiana) obniża poziom cholesterolu we krwi oraz wykazuje działania przeciwnowotworowe, moczopędne, a nawet uspakajające.

Inspiracje kulinarne

Kasza owsiana spożywana codziennie może mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm, dlatego warto wzbogacać nią różnego rodzaju potrawy. Kasza doskonale nadaje się, jako dodatek do kotletów i farszów.  Oprócz tego jej smak doskonale komponuje się z produktami mlecznymi. Przyrządzona z mlekiem i owocami lub w połączeniu z twarogiem, jako farsz do pierogów w wersji na słodko lub jako składnik zupy mlecznej – w wersji na słono.

Osobom, które lubią płatki owsiane lub wszelakiego rodzaju kasze, kasza owsiana z pewnością przypadnie do gustu. Warto pamiętać, że wprowadzając ją do swojego jadłospisu, jako element wzbogacający wartości odżywcze posiłków, należy dostosować się do zalecanych porcji.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena