Nawet jeżeli nigdy nie byliśmy w Szwajcarii z łatwością możemy wyliczyć wiele cech, które charakteryzują ten rejon. Wszystkim kojarzy się ona z dobrymi zegarkami, pewnymi bankami, a także wieloma przysmakami.

Data dodania: 2011-08-09

Wyświetleń: 2244

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Od lat w Polsce funkcjonuje przysłowie „pewne jak w Szwajcarskim banku”, co świadczy o dużym zaufaniu w stosunku do tego kraju. W hotelach czy szwajcarskich restauracjach możemy skosztować prawdziwe perełki szwajcarskiej kuchni, która słynie na cały świat ze swoich produktów. Sami Szwajcarzy oceniani są przez Europejczyków jako punktualni i sumienni. Wczasy w Szwajcarii przekonają nas, że oprócz tych cech tubylcy obdarzeni są gościnnością, szczerością i otwartością. Wszystko co jest wytworem tego kraju kojarzy się z precyzją. Nawet szwajcarskie linie lotnicze są laureatami nagród jako najpunktualniejsza linia lotnicza Europy. Pasażerowie cenią sobie ich profesjonalizm i otwartość na klientów a także komfort i wygodę. Dzięki różnym klasom, bogato wyposażonym w najnowsza technologię bilety lotnicze tego przewoźnika co roku zyskują nowych klientów i cieszą się zaufaniem i przywiązaniem stałych pasażerów.

Do najpopularniejszych przysmaków Szwajcarii należą sery, które robią furorę na całym świecie. Najbardziej znany ser to ser Raclette. Często podaje się go w postaci smażonej lub na grillu a także do potrawy o tej samej nazwie. Ten ser nadaje się zarówno do zimnych płyt jak i gorących potraw, a najbardziej wybornie smakuje z czerwonym winem. Ser Raclette należy do odmiany półtwardej i powstaje z krowiego mleka. Produkcja powstaje najczęściej w kształcie koła bądź prostokąta. Koneserzy serów oceniają jego smak jako lekki, łagodny, śmietankowy a nawet owocowy. Najlepszy ser Raclette odznacza się brązowa skórką a na jego powierzchni nie znajdują się żadne pęknięcia. Czas produkcji sera to około cztery miesiące. Sama nazwa sera pochodzi z języka francuskiego i oznacza „ zeskrobywanie”. Jego początki datuje się już na czasy średniowieczne, kiedy to pasterze zeskrobywali ten ser z kamieni. Szwajcarzy łączą ser Raclette często z warzywami jak kalafior czy grzybki.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena