Ściółkowanie (mulczowanie) ma na celu osłanianie wierzchniej warstwy gleby materiałem organicznym lub syntetycznym. Ściółki stosuje się głównie dla ograniczenia wzrostu chwastów, ale zapewniają też:

Data dodania: 2012-08-27

Wyświetleń: 1394

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

 - poprawę warunków wzrostu
 - zmianę mikroklimatu gleby i powietrza wokół roślin (większa wilgotność)
 - przyspieszenie zbiorów (np. w warzywach, truskawkach)
 - poprawę wielkości i jakości plonów (np. lepsze wybarwienie)
 - podniesienie albo obniżenie temperatury gleby,
 - zmniejszenie dobowych wahań temperatury i wilgotności gleby,
 - ograniczenie parowania wody z gleby, 
 - zapobiegnie niszczeniu struktury gleby,
 - ochronę podłoża przed erozją wodną i wietrzną,
 - ograniczenie wypłukiwania z gleby składników pokarmowych głównie azotu i potasu,
 - zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób grzybowych i szkodników,
 - ochronę przed zabrudzeniem się w wyniku kontaktu z glebą,
 - stymulację rozwoju mikroorganizmów glebowych.

Do ściółkowania można wykorzystać korę i igliwie sosnowe, słomę, suchą trawę i chwasty; kompost, torf, obornik, trociny, wióry i zrębki drzewne, łuski kokosowe, papier i gazety

Plusy i minusy stosowanych ściółek organicznych

+  wzrost aktywności biologicznej gleby,

+ poprawę struktury gleby,

+  zmniejszenie ryzyka erozji gleby,

+  wzbogacenie wierzchniej warstwy gleby w substancję organiczną,

+  zmniejszenie wahań wilgotności gleby,

+  wzbogacenie atmosfery wokół roślin w CO2 (intensywniejsza fotosynteza)

-  nasilenie chorób,

-  wzrost liczebności gryzoni,

-  sorpcje biologiczną azotu,

-  wzrost kwasowości przy niektórych podłożach,

-  małą trwałość materiału,

-  potrzebę dużej ilości materiału (koszty).

Ciekawym rodzajem organicznej ściólki jest zastosowanie żywych rosnących roślin. W zależności od tego czy wybierzemy jednoroczne czy wieloletnie możemy wśród roślin uprawnych mieć "zielony dywan" lub tzw. mulcz - oba rozwiązania spełniają zadania wymienione powyżej.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena