Krzysztof Kina - profil opiekuna Pokaż profil prywatny

Wszyscy jesteśmy palcami tej samej ręki i dalej ciała... społeczeństwo. Jedność. 

Przejdź na stronę redakcji kategorii: Świat Przyrody


Polecam artykuły w tej kategorii:

    Autor: /opiekun/20/17/100

    Dodano: 21.12.2010

    Rodzaj:

    Jak wybrać i kupić właściwe wino?
    Stojąc w hipermarkecie, supermarkecie, sklepiku osiedlowym przed regałami uginającymi się pod ciężarem dziesiątków butelek z winem wybór tego właściwego zazwyczaj nie jest prosty. Wystarczy jednak przestrzegać paru wskazówek, aby trafnie wybrać i kupić wino, z którego będziemy zadowoleni. czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17/100

    Dodano: 14.01.2015

    Rodzaj:

    Mocne alkohole Wysp Brytyjskich
    Mieszkańcy Wysp Brytyjskich – zarówno Anglicy, jak Szkoci czy Irlandczycy - kochają mocne trunki, są ich koneserami. Brytyjski alkohol wrósł w kulturę tego kraju i stał się jej nierozerwalnym elementem. Tak, jak z Polską kojarzy się wódka, tak Wyspy Brytyjskie kojarzą się z ginem i whisky. czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17/100

    Dodano: 25.03.2015

    Rodzaj:

    Co warto wiedzieć o rumie
    Rum to trunek rozsławiony dziesiątkami barwnych morskich anegdot, dzięki którym nieodmiennie przywodzi na myśli skojarzenia z marynarzami oraz nieco mniej szanowanymi grupami społecznymi – barwnymi piratami i korsarzami. czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17/100

    Dodano: 20.06.2015

    Rodzaj:

    Zmiany są dobre
    Baśniowy zamek. Królewna czekająca na swojego wybawcę. Książę na białym koniu. Brzmi znajomo? To frazy powtarzane często przez przeciwników romantyzmu. Zastanówmy się jednak, czy kolacje przy świecach i wina włoskie są takie oklepane. Jestem zdania, że nie. czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17/100

    Dodano: 22.09.2015

    Rodzaj:

    Sztuka degustacji whisky
    Whisky szkocka należy do grupy trunków, które wzbudzają najwięcej kontrowersji. Owe spory nie dotyczą jednak samego alkoholu, a sposobów jego podawania. O sztuce degustacji napisano już niemal wszystko i chciałoby się powiedzieć - ilu smakoszy, tyle teorii. A jak to robią profesjonaliści? czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17/100

    Dodano: 17.11.2015

    Rodzaj:

    Czy warto robić domowe wino?
    Zdecydowanie tak! Dlaczego? Choćby dlatego, że można. Według polskiego prawa możemy wyprodukować dowolną ilość wina pod warunkiem, że alkohol będzie przeznaczony wyłącznie do użytku własnego. Jednym słowem, wina nie możemy sprzedawać, za to bez przeszkód możemy podejmować się jego produkcji.  czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17/100

    Dodano: 09.03.2016

    Rodzaj:

    Drożdże w domowej produkcji wina
    Drożdże odgrywają niebagatelną rolę w przemyśle spożywczym. Wypieki i pieczywo przygotowane na drożdżach zajmują stałą pozycję w naszym menu. Jednak gdy złapiemy bakcyla domowego wytwórstwa alkoholi, mikroorganizmy te nabierają dla nas całkiem nowego znaczenia.  czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17/100

    Dodano: 14.03.2016

    Rodzaj:

    Domowe winiarstwo – słowa, które musisz znać
    Na początku winiarskiej przygody zapewne zastanawiasz się, czego potrzebujesz do przygotowania pierwszego nastawu. Oczywiście sprzętu, ale ten możesz zgromadzić w ciągu jednego popołudnia, zaopatrując się w sklepie dla wytwórców alkoholi. Ale oprócz szklanego gąsiora, drożdży i akcesoriów, musisz zdobyć niezbędną wiedzę.  czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17/100

    Dodano: 03.07.2016

    Rodzaj:

    Pyszny, orzeźwiający cydr to hit lata. Zrób go w domu!
    Cydr, czyli alkoholowy napój uzyskany z przefermentowanego soku jabłkowego, zyskał ogromną popularność we Francji, Belgii i na Wyspach Brytyjskich. Od niedawna święci triumfy również w Polsce. Pijemy go przez cały rok, w lecie ciesząc się jego orzeźwiającym smakiem, a w ziemie używając go do przygotowania aromatycznego grzańca.  czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17/100

    Dodano: 20.10.2016

    Rodzaj:

    Jak przygotować drożdże do fermentacji?
    Drożdże są odpowiedzialne za fermentację alkoholową, czyli reakcję rozkładu cukrów prostych na alkohol etylowy, przy udziale dwutlenku węgla i produktów ubocznych, m.in. fuzli i kwasów. Aby jednak dobrze wykonały swoją pracę, muszą być odpowiednio potraktowane.  czytaj więcej ››


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij