Krzysztof Kina - profil opiekuna Pokaż profil prywatny

Wszyscy jesteśmy palcami tej samej ręki i dalej ciała... społeczeństwo. Jedność. 

Przejdź na stronę redakcji kategorii: Świat Przyrody


Polecam artykuły w tej kategorii:

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 11.01.2011

    Rodzaj:

    Jajka – najwspanialszy dar  natury
    Jajko jest symbolem życia. Z kultury ludowej, w której jajko pełniło rolę talizmanu zabezpieczającego przed złem, symbolu zdrowia i życia, miłości i płodności wyrósł zwyczaj święcenia wielkanocnych pisanek.Troszeczkę więc wiedzy teoretycznej na temat składu jaja kurzego i zdrowotnego działania na organizm. czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 21.12.2010

    Rodzaj:

    Jak wybrać i kupić właściwe wino?
    Stojąc w hipermarkecie, supermarkecie, sklepiku osiedlowym przed regałami uginającymi się pod ciężarem dziesiątków butelek z winem wybór tego właściwego zazwyczaj nie jest prosty. Wystarczy jednak przestrzegać paru wskazówek, aby trafnie wybrać i kupić wino, z którego będziemy zadowoleni. czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 14.01.2015

    Rodzaj:

    Mocne alkohole Wysp Brytyjskich
    Mieszkańcy Wysp Brytyjskich – zarówno Anglicy, jak Szkoci czy Irlandczycy - kochają mocne trunki, są ich koneserami. Brytyjski alkohol wrósł w kulturę tego kraju i stał się jej nierozerwalnym elementem. Tak, jak z Polską kojarzy się wódka, tak Wyspy Brytyjskie kojarzą się z ginem i whisky. czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 16.01.2015

    Rodzaj:

    Przepisy na zupy - kuchnie świata
    Stały repertuar obiadowy, choć przepyszny i sprawdzony, po pewnym czasie może się już solidnie znudzić. Sposobem na kuchenną nudę jest ożywienie dobrze znanych potraw nowymi przyprawami, ale najlepiej poszukać inspiracji na oryginalne dania. Nie tylko z kuchni polskiej... czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 22.01.2015

    Rodzaj:

    Pomysły i przepisy na imprezę w karnawale!
    Karnawał - okres zabaw, tanecznych imprez, przebieranych balów. Oryginalny pomysł na karnawałową imprezę  to połowa sukcesu – trzeba się jeszcze zastanowić, co podać gościom na stół. Zarówno kumpel przebrany za Jokera, jak i koleżanka jako Audrey Hepburn chętnie zjedzą pyszne karnawałowe przekąski. Tańce spalają kalorie! czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 25.01.2015

    Rodzaj:

    Czekoladowe napoje - zachwyć rodzinę i gości!
    Zaprosiłaś gości na niedzielne popołudnie, lecz nie wiesz, co mogłabyś im zaproponować do picia zamiast tradycyjnych gorących napojów? Czekolada pitna to bardzo dobry pomysł na poczęstunek dla rodziny oraz gości. Może być podana jako napój i deser, a dawka słodyczy zawarta w małej filiżance zadowoli nawet największego łakomczucha! czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 27.01.2015

    Rodzaj:

    Romantyczny wieczór w towarzystwie truskawek
    Brakuje Ci pomysłów na świętowanie rocznicy? Nie wiesz jak zaplanować randkę? Powszechna rada brzmi: „Przez żołądek do serca.” Słodki deser to niewątpliwie dobry początek nastrojowej nocy. Truskawki w czekoladzie powalą na kolana każdego partnera, nawet tego najmniej wrażliwego na uczuciowe gesty. czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 29.01.2015

    Rodzaj:

    Kawowe desery- inspiracje i przepisy
    Bywają takie dni w roku kiedy za oknem plucha, deszcz, zimno, a mimo ogromnej chęci pozostania pod ciepłą kołdrą musisz się zmobilizować do pobudki i wyjścia na zewnątrz. Niezbędne są wtedy dwie rzeczy: parasolka i …pyszna kawa w ulubionym kubku czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 04.02.2015

    Rodzaj:

    Zupa z dyni – nie tylko na Halloween!
    W dawnych czasach wydrążone dynie były stawiane przed domostwami, a ich zadaniem było odganianie złych duchów. Obecnie to element dekoracji i świetna zabawa na Halloween, a także podstawowy składnik pysznych kremowych zup z dyni, które polecamy przygotowywać nie tylko na Halloween. Jakie pomysły na dyniowe zupy warto znać? czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 21.02.2015

    Rodzaj:

    Rum - krótka historia i przepisy na drinki
    Wysokoprocentowy, produkowany z melasy lub trzciny cukrowej rum to nieodrodne dziecko Karaibów – w pełni oddaje kontrasty i bogatą historię tamtego regionu. Jednak nie tylko legenda i reputacja przyciągają koneserów - rum to bowiem przede wszystkim doskonały alkohol. czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 25.02.2015

    Rodzaj:

    Pastwiska i whisky - kuchnia szkocka
    Jest kilka rzeczy, które określają niepowtarzalny klimat Szkocji. Deszczowa pogoda, rozległe pastwiska otoczone niezwykle urokliwymi murkami,  odporna i włochata rasa bydła Highland, olbrzymie stada owiec, a przede wszystkim produkt znany i ceniony na całym świecie: whisky, czy też – jak się ją powszechnie określa – szkocka. czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 27.02.2015

    Rodzaj:

    Olej rzepakowy czy oliwa? Co wybrać?
    Tłuszcz to niezbędny składnik wielu potraw. Miłośnicy tłustego jedzenia z przekorą mawiają, że to on nadaje smak i aromat potrawom, któremu nigdy nie dorówna jedzenie z parowaru. Dlatego warto zastanowić się, który tłuszcz jest zdrowszy dla naszego organizmu. Uwielbiana w Italii - oliwa z oliwek czy rzepakowy olej? czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 25.03.2015

    Rodzaj:

    Co warto wiedzieć o rumie
    Rum to trunek rozsławiony dziesiątkami barwnych morskich anegdot, dzięki którym nieodmiennie przywodzi na myśli skojarzenia z marynarzami oraz nieco mniej szanowanymi grupami społecznymi – barwnymi piratami i korsarzami. czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 10.04.2015

    Rodzaj:

    Zdrowe i niezdrowe strony przekąsek oraz ich rodzaje
    Przekąska to porcja żywności zazwyczaj mniejsza niż regularny posiłek spożywana pomiędzy posiłkami. Ma ona różną formę: może być pakowana jak i przetworzona z innych produktów, a także zrobiona ze świeżych składników, które posiadamy w domu. Sami dokonujemy świadomego lub też mniej świadomego wyboru spożywania zdrowych lub niezdrowych przekąsek. czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 20.06.2015

    Rodzaj:

    Zmiany są dobre
    Baśniowy zamek. Królewna czekająca na swojego wybawcę. Książę na białym koniu. Brzmi znajomo? To frazy powtarzane często przez przeciwników romantyzmu. Zastanówmy się jednak, czy kolacje przy świecach i wina włoskie są takie oklepane. Jestem zdania, że nie. czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 22.09.2015

    Rodzaj:

    Sztuka degustacji whisky
    Whisky szkocka należy do grupy trunków, które wzbudzają najwięcej kontrowersji. Owe spory nie dotyczą jednak samego alkoholu, a sposobów jego podawania. O sztuce degustacji napisano już niemal wszystko i chciałoby się powiedzieć - ilu smakoszy, tyle teorii. A jak to robią profesjonaliści? czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 17.11.2015

    Rodzaj:

    Czy warto robić domowe wino?
    Zdecydowanie tak! Dlaczego? Choćby dlatego, że można. Według polskiego prawa możemy wyprodukować dowolną ilość wina pod warunkiem, że alkohol będzie przeznaczony wyłącznie do użytku własnego. Jednym słowem, wina nie możemy sprzedawać, za to bez przeszkód możemy podejmować się jego produkcji.  czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 12.01.2016

    Rodzaj:

    Jakie powinno być menu dobrej pizzerii?
    Pizzerie to jedne z najchętniej odwiedzanych lokali gastronomicznych. Serwowana tam pizza to danie, które smakuje w zasadzie wszystkim, a do tego nie jest przesadnie drogie i szybko się można nim najeść. Jednak pizza, choć gra pierwsze skrzypce, nie jest jedyną pozycją w menu – klienci oczekują, że w pizzerii będą mogli zamówić także inne potrawy. czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 09.03.2016

    Rodzaj:

    Drożdże w domowej produkcji wina
    Drożdże odgrywają niebagatelną rolę w przemyśle spożywczym. Wypieki i pieczywo przygotowane na drożdżach zajmują stałą pozycję w naszym menu. Jednak gdy złapiemy bakcyla domowego wytwórstwa alkoholi, mikroorganizmy te nabierają dla nas całkiem nowego znaczenia.  czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 14.03.2016

    Rodzaj:

    Domowe winiarstwo – słowa, które musisz znać
    Na początku winiarskiej przygody zapewne zastanawiasz się, czego potrzebujesz do przygotowania pierwszego nastawu. Oczywiście sprzętu, ale ten możesz zgromadzić w ciągu jednego popołudnia, zaopatrując się w sklepie dla wytwórców alkoholi. Ale oprócz szklanego gąsiora, drożdży i akcesoriów, musisz zdobyć niezbędną wiedzę.  czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 03.07.2016

    Rodzaj:

    Pyszny, orzeźwiający cydr to hit lata. Zrób go w domu!
    Cydr, czyli alkoholowy napój uzyskany z przefermentowanego soku jabłkowego, zyskał ogromną popularność we Francji, Belgii i na Wyspach Brytyjskich. Od niedawna święci triumfy również w Polsce. Pijemy go przez cały rok, w lecie ciesząc się jego orzeźwiającym smakiem, a w ziemie używając go do przygotowania aromatycznego grzańca.  czytaj więcej ››

    Autor: /opiekun/20/17

    Dodano: 20.10.2016

    Rodzaj:

    Jak przygotować drożdże do fermentacji?
    Drożdże są odpowiedzialne za fermentację alkoholową, czyli reakcję rozkładu cukrów prostych na alkohol etylowy, przy udziale dwutlenku węgla i produktów ubocznych, m.in. fuzli i kwasów. Aby jednak dobrze wykonały swoją pracę, muszą być odpowiednio potraktowane.  czytaj więcej ››


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij