0
głosów
- +

„Kulinarne” przepisy florystyczne.

Autor:

Aktualizacja: 20.01.2009


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Inne


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1995 razy czytane
  • 4 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Czy można żywymi kwiatami udekorować ciasta albo nawet zatopić je w jadalnej, spożywczej galaretce, aby zabłysnąć oryginalną dekoracją przyjęcia przed gośćmi? Tak oczywiście i wcale nie trzeba koniecznie tych kwiatów jeść.


Doskonałym pomysłem na artystyczne udekorowanie tortu są kwiaty kandyzowane. Nadają się do tego bratki, fiołki, płatki róży lub pojedyncze kwiaty hortensji. Zanurzamy najpierw kwiaty delikatnie w białku po czym obsypujemy je cukrem pudrem. Tak spreparowane fiołki lub płatki róż można nawet zjeść jeśli ktoś ma na to akurat ochotę

Dopełniając florystyczne przepisy „kulinarne” powiem jeszcze, że można jako niezwykle oryginalną dekorację stołu wykorzystać róże zatopione w małych szklanych naczyniach z różnokolorową galaretką spożywczą. Galaretka oczywiście nie może być gorąca w momencie zalewania miseczki z kwiatem w środku. Powinna mieć pokojową temperaturę, żeby nie poparzyć płatków, bo wtedy się zmarszczą i nie będzie efektu. Dobrze wygląda np. czerwona róża w żółtej galaretce lub biała w zielonej.

Można również zatopić fantazyjnie kwiaty w bryłkach lodu. Kształt lodowych dekoracji zależy od naszej indywidualnej inwencji twórczej i dobranych naczyń, z których nasze „rzeźby” wyjmiemy, aby wyeksponować je na stole. Dobrze wyglądają z pewnością kopułki lodowe jakie uzyskamy po przewróceniu „do góry nogami” miseczek. Ponieważ woda jaką zalejemy kwiaty jest mniej gęsta niż wspomniana galaretka, część drobnych kwiatów może wypływać na powierzchnię , pozostawiając naczynie głębiej bez dekoracji. Warto więc dorzucić kilka drobnych owoców które opadną na dno naczynia np. dzikiej róży czy jarzębiny jeśli dekorujemy stół na przyjęcie akurat jesienią. lub po prostu kilka plasterków pomarańczy czy limonki. Wstawiamy nasze dzieło do lodówki i gotowe. Florystyczne dekoracje lodowe nie są zbyt trwałe i będą powoli zmieniać kształt na stole, nie mniej jednak mogą wyglądać efektownie na początku przyjęcia, „na wejściu”.

Inną praktyczną możliwością jaką doradzam jest zrobienie samodzielnie florystycznych kostek lodu do drinków. Jeśli mamy akurat foremki do lodu w jakimś ciekawym kształcie np. gwiazdki można w każdą przegródkę dorzucić np. malutki płatek miniaturowej róży lub hortensji, listek bazylii lub mięty (zerwany z samego szczytu pędu, gdzie młode listki są najdrobniejsze) czy malutki fragment plasterka cytryny lub pomarańczy. Kostki lodu można zabarwić dolewając odrobinę soku z malin lub wiśni, albo z pomarańczy.

Takie drobne niespodzianki ukryte w kostkach lodu z pewnością uatrakcyjnią party i będą miłym zaskoczeniem dla gości.

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij