1. Jedz, kiedy jesteś głodna. Jedz tylko wtedy, gdy jesteś głodna. Twój organizm nie magazynuje pokarmu w postaci tłuszczu, kiedy jesz czując rzeczywisty głód. Kiedy jesz nie będąc głodną, wprowadzasz do organizmu niepotrzebne kalorie, które zostaną zmagazynowane w postaci tłuszczu.

Data dodania: 2009-01-07

Wyświetleń: 2564

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jeśli spożywasz pokarmy nie odpowiadające potrzebom organizmu, rozpocznie on szaleńczy proces odkładania tłuszczu: komórki tłuszczowe mogą rozrosnąć się sześciokrotnie i namnożyć, by móc magazynować drogocenny tłuszcz.

Jeśli spożywasz pokarmy nie odpowiadające potrzebom organizmu, rozpocznie on szaleńczy proces odkładania tłuszczu.

2. Zakończ posiłek, kiedy poczujesz się syta. Sytość to stan, w którym przestajesz smakować posiłek, przestajesz czerpać z niego radość, a twój umysł w sposób naturalny zwraca się ku innym rzeczom. Czujesz komfort. Za każdym razem, gdy kończysz posiłek wraz z uczuciem sytości, nabierasz zupełnie nowych oczekiwań co do posiłku. Umacniasz przekaz, że wystarczająco zaspokoiłaś głód. Głodzenie się lub przejadanie, nie jest środkiem do tego, by właściwie przygotować organizm na spadek masy ciała i wyzbycie się złych nawyków.

3. Każdy rodzaj pożywienia jest dozwolony. Diety wyrządziły nam dużo złego ucząc, że nie powinno się spożywać niektórych naturalnych produktów żywnościowych, np. bananów czy owoców o wysokiej zawartości węglowodanów. Według dietetyczkia z Pritkin Center dr. Gayl’y Canfield’a prawda jest taka, że „ludzie, którzy jedzą najwięcej owoców, najczęściej zachowują swą naturalną masę ciała”. Dr Canfield zasłynęła swą działalnością promującą spożywanie jak największej ilości owoców i warzyw w codziennej diecie. Obala również przekonanie, że pewne pokarmy należy ze sobą łączyć, a inne nie. (Niektóre diety nakazują łączenie produktów w określony sposób, jako warunek ich spożycia, aby organizm mógł „właściwie” je strawić.) „Pogląd ten dalece mija się z prawdą”, zapewnia dr Canfield.

Diety wpajają nam, że niektóre pokarmy są „grzesznie” i nie należy ich spożywać. Nie daj się na to nabrać. Jeśli Bóg stworzył pokarm, raduj się nim. Jedyna żywność, której powinno się naprawdę unikać to ta stworzona przez człowieka, żywność przetworzona, pełna substancji konserwujących, składników rafinowanych i tłuszczy typu trans. Pokarmy stworzone przez Boga są dużo lepsze!
Wolą Boga jest, abyśmy jedli to, co „najlepsze z ziemi”, czyli pokarmy, które żywią nas i błogosławią. Żywność przetworzona, pełna szkodliwych dla zdrowia składników, nie podlega określeniu: „najlepsze z ziemi”. Żywność ta nie jest „nieczysta”, jak twierdzą niektórzy, ale podejmujesz ryzyko za każdym razem, gdy po nią sięgasz. Bóg prawdziwie hojnie obdarzył nas żywnością naturalną, która zwalcza choroby i sprawia, że nasza cera jaśnieje i promienieje. Jeśli Bóg stworzył świat przyrody, przez który obdarza nas błogosławieństwem i obfitością, jakże inaczej mógłby do nas przemawiać?

„Jeśli ktoś właściwie się odżywia, odbija się to na jego twarzy. Poprawia się też jego samopoczucie. Widziałam kobiety, które promieniały. Prawda bowiem jest taka, że jeśli zadbasz o zdrowie wewnętrzne, poprawi się zdrowie całego organizmu.”
– dr Gayl Canfield

4. Wprowadź do codziennego jadłospisu owoce i warzywa. Dr Wayne Geilman, ekspert w dziedzinie odżywiania, mówi, że: „Przeciętnie Amerykanin zjada zaledwie 1,4 porcji owoców i warzyw dziennie – tyle samo, co frytek”. Podzielił się również ze mną zdumiewającymi faktami, które każdego skłoniłyby do codziennego sięgania po owoce i warzywa:

Około 70 chorób wynika z niejedzenia owoców i warzyw.
Owoce i warzywa zawierają ponad cztery tysiące antyoksydantów.
Ostatnie badania dowiodły, że antyoksydanty mają właściwości anty-zapalne. (Naukowcy podejrzewają, że zapalenie jest główną przyczyną przedwczesnego starzenia.)
Dzięki spożywaniu zawartych w owocach i warzywach antyoksydantów komórki stają się sprężyste, błony elastyczne, a cera gładsza.
Połowa tego, co dziś wiemy o polifenolach (antyoksydantach zawartych w owocach) to efekt ostatnich badań. Ta dziedzina wiedzy bardzo szybko się rozwija.

Z pewnością będzie coraz więcej doniesień naukowych odkrywających zbawienny wpływ owoców i warzyw na nasze zdrowie, w których kryją się sekrety procesów starzenia, piękna i dobrego samopoczucia. Międzyczasie, twoje ciało nie musi nabierać okrągłości. I nie porównuj się do swoich rówieśników – ich dzienne spożycie owoców i warzyw wynosi zaledwie 1,4 razy, toteż narażeni są na takie choroby, jak zawał serca, otyłość, nowotwór i wiele innych. Powinnaś spożywać przynajmniej zalecaną ilość owoców i warzyw dziennie w postaci sześciu do dziewięciu porcji. Jednak dr Geilman rzuca nam wyzwanie mówiąc: „Będzie lepiej, jeśli zjesz osiem do dwunastu porcji dziennie”.

5. Nigdy więcej diety. Badania wykazały ścisły związek między częstym stosowaniem diety, przyrostem wagi i otyłością. Intensywne badania dotyczące związku między częstym stosowanie diety a przyrostem tkanki tłuszczowej wykazały, że „wielokrotne stosowanie i zaprzestawanie diet ostatecznie znacznie utrudni kontrolowanie masy ciała” . Diety niszczą naturalne piękno naszego ciała przez zakłócanie naturalnych procesów łaknienia, a zmęczenie, które nasila się z dnia na dzień, wzbudza w nas niechęć do zdrowej żywności.
Uwielbienie, jakim darzymy diety, pewnego dnia odbije się nam czkawką. Będziemy gotowe wypróbować każdej kuracji czyniącej cuda i na zawsze wyrzec się swoich ulubionych potraw. To typowa reakcja, kiedy żyje się w otoczeniu mediów przesiąkniętych tematem diet i odżywiania w świecie nasyconym żywnością przetworzoną. Im bardziej odizolujesz się od diet i szaleństwa na punkcie masy ciała, tym bardziej:

Przekonasz się, jaka jest twoja naturalna masa ciała (i zaakceptujesz ją).
Wzmocnisz swoją witalność, energię i dobre samopoczucie.
Docenisz dar w postaci naturalnych, życiodajnych pokarmów.

Zapamiętaj zasadę: „To, co karmisz, wzrośnie”. Im więcej „karmisz” swój styl życia, tym bardziej się on umocni. Zdrowie promieniuje na zewnątrz, wpływając na całe twoje życie.


Artykuł jest fragmentem książki "Biblijne sekrety piękna"
Licencja: Creative Commons
0 Ocena