Kurczak to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ptaków, które lądują na naszych talerzach. W naszym artykule znajdziecie porady i podstawowe zasady dotyczące tego, jak go przyrządzać, przechowywać i mrozić, aby cieszyć się najwyższą jakością mięsa.

Data dodania: 2020-03-27

Wyświetleń: 973

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Przygotowanie i przechowywanie kurczaka

Przechowuj w zimnie

Nigdy nie zostawiaj surowego lub mrożonego kurczaka w temperaturze pokojowej. Surowy kurczak powinien być przechowywany w najzimniejszej części lodówki i wykorzystany w ciągu 2 dni. Jeśli po upływnie 2 dni nie zostanie wykorzystany, należy go zamrozić. Można go mrozić w opakowaniu, w którym został zakupiony. Jeśli jednak planujemy przechowywać go dłużej niż dwa miesiące, należy usunąć opakowanie sklepowe, zawinąć kurczaka w folię aluminiową i włożyć do specjalnego woreczka do mrożenia. Zamrożony kurczak może być przechowywany w zamrażarce nawet do roku.

Kurczaka należy rozmrażać bardzo powoli. Rozmrażanie całego kurczaka w lodówce może zająć od 24 godzin do 2 dni. Mniejsze porcje mogą być gotowe już po 2 do 9 godzinach. Szybciej rozmrożą się kawałki mięsa bez kości.

Inną bezpieczną metodą na rozmrożenie kurczaka jest włożenie go do zimnej wody. Można również rozmrozić go w mikrofalówce na funkcji „rozmrażanie”.

Zadbaj o czystość

Przed przyrządzeniem kurczaka należy go porządnie opłukać pod zimna wodą, na zewnątrz i wewnątrz, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków, koniecznie trzeba dobrze umyć gorącą wodą z płynem do mycia wszystkie powierzchnie na których był przygotowywany surowy drób, a także noże i oczywiście ręce!

Porządnie go upiecz

Jedynym pewnym sposobem na sprawdzenie, czy kurczak jest już gotowy jest użycie termometru do mięsa. Określenie, czy wyciekające soki są przejrzyste, nie zawsze jest łatwe.

Aby sprawdzić wewnętrzną temperaturę całego kurczaka, należy wetknąć termometr w udko tak, aby nie dotykał kości. Temperatura powinna osiągnąć 74 stopnie C. Należy pamiętać, że mięso w dalszym ciągu będzie się piekło, po tym jak zostanie usunięte ze źródła ciepła. Dlatego można wyjąć kurczaka z piekarnika, nawet jeśli temperatura mięsa jest o kilka stopni niższa. Należy jednak pozostawić termometr na miejscu, odczekać i upewnić się, że osiągnie ona pożądaną wysokość.

Marynaty i solanki

Marynować czy moczyć w zalewie? Niezależnie jaki mamy przepis, zawsze najlepiej wstawić kurczaka w marynacie czy solance do lodówki, nawet jeśli jedynie na 30 minut.

Pamiętaj, aby nie używać tej samej marynaty do smarowania już upieczonego kurczaka. Można odłożyć porcję przygotowanej marynaty i użyć ją później do posmarowania gotowego kurczaka. Ewentualnie można marynatę, w której moczył się kurczak, gotować przez 2-3 minuty, aby pozbyć się bakterii.

I co dalej?

Ugotowany lub upieczony kurczak nie może pozostawać w temperaturze pokojowej dłużej niż przez 2 godziny. Prawidłowo przygotowany i przechowywany kurczak zachowa w lodówce świeżość do 2 dni.
Licencja: Creative Commons
0 Ocena