Jedzenie odgrywa jedną z najważniejszych rzeczy w życiu każdego człowieka, ponieważ bez niego nie dało by się po prostu przeżyć dłużej niż kilkanaście dni. To też nie ma się co dziwić, że chce się zjeść coś smacznego oraz sytego. Jedną z takich właśnie potraw jest kebab, który jest świetną alternatywą na szybki obiad bądź chęć zjedzenia fast fooda.

Data dodania: 2020-02-25

Wyświetleń: 872

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Niektórzy jednak twierdzą, iż nie jest to zbyt zdrowe pożywienie i lepiej jest unikać takich potraw. Nie jest to jednak w zupełności prawdą, ponieważ kebab ma w sobie wiele wartości odżywczych. Wśród nich wymienić można białko, tłuszcze, węglowodany, a także błonnik. Jeżeli natomiast chodzi o rozmieszczenie poszczególnych wartości odżywczych to kształtują się one następująco w jednym kebabie:

  • tłuszcze - 43 gramy,
  • białka - 37 gramy,
  • węglowodany - 83 gramy,
  • błonnik - 5 gramy.

Kebab najczęściej każdemu kojarzy się jednak z mięsem pieczonym na szpikulcu. Wbrew pozorom mięso przygotowywane właśnie w ten sposób jest bardzo zdrowe, ponieważ tłuszcz, który się z niego wydobywa spływa w dół. Z tego względu do kebaba doskonale nadaje się baranina, cielęcina oraz drób. Poza tym w kebabie znajduje się również świeży pomidor, ogórek, cebula, sałata, a także sosy, dzięki którym nabiera on niesamowitego smaku. Ważnym składnikiem kebaba jest także bułka, gdyż to właśnie ona jest podstawą kebaba, do której wkłada się wszystkie składniki, dlatego warto zadbać o to, aby była ona świeża.

Nie poleca się jednak zbytnio spożywania kebabów osobom przebywającym na diecie, gdyż jest to po prostu bomba kaloryczna, jaka przeważnie wynosi w granicach 800 - 900 kalorii. Można także pokusić się o zrobienie samemu kebaba, do którego użyte będą jedynie najwyższej jakości produkty. Dzięki temu wie się dokładnie co znajduje się w kebabie, a poza tym ma on nieco mniej kalorii niż kupiony. Oprócz tego można wybrać takie składniki, jakie się lubi, a także mają najwięcej witamin. To też, aby przygotować osobiście kebaba należy mięso z kurczaka pokroić w kostkę oraz zamarynować w przyprawach i oliwie, a następnie odstawić na kilka godzin. W tym czasie trzeba posiekać kapustę, pokroić pomidory oraz ogórki. Później należy usmażyć kurczaka na patelni. Jeżeli te czynności są już wykonane to należy przystąpić do sporządzenia sosu. W tym celu trzeba zmieszać jogurt naturalny z świeżo wyciśniętym czosnkiem oraz pieprzem, a także solą. Następnie przystępuje się do nakładania do bułki przygotowanych składników i polania ich sosem.

Tak więc kebab nie zawsze musi kojarzyć się każdemu z fast foodem, ponieważ jeśli tylko odpowiednio skomponuje się składniki to może to być na prawdę bardzo wartościowe pożywienie. Pamiętać należy jednak o tym, aby nie za często jednak je jeść, gdyż w przeciwnym razie może przybyć kilka kilogramów na wadze. Dlatego bardzo ważne jest to, aby cały czas wyznawać zasadę jedzenia wszystkiego z umiarem, gdyż dzięki temu na pewno nie trzeba się będzie później w jakikolwiek sposób ograniczać albo odmawiać sobie całkowicie jedzenia danej potrawy.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena