Tu znajdziesz odpowiedz jakie rodzaje win należy dobierać do wołowiny oraz jagnięciny oraz jakie są tego powody. Do wybranych potraw polecamy dobre wina francuskie.

Data dodania: 2008-10-19

Wyświetleń: 5213

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wołowina duszona lub z ciemnym sosem
Aby uzyskać harmonię smaku wina z duszoną wołowiną, np. ze sławną wołowiną bourgignon, należy zwrócić się ku potędze aromatu i zrównoważonej konsystencji. W rzeczywistości, włóknistość mięsa sprawia, że nasze podniebienie odczuwa jego jędrność i soczystość, stąd konieczność wina czerwonego, mocno wytrawnego. Tłusty sos, bogaty i bardzo aromatyczny doskonale komponuje z winem czerwonym, o gęstej konsystencji i intensywnym aromacie.

Polecane wina francuskiego do w/w potrawy:
Cornas Charpente, region Vallée du Rhône
Côte de Nuits Villages (czerwone), region Bourgogne
Graves et Graves Supérieures (czerwone), region Bordeaux
Santenay, region Bourgogne

Wołowina grillowana
Ta bardzo smaczna potrawa wyzwala silny i przenikliwy smak w ustach. Zawsze dominuje nad winem. Należy więc znaleźć wino, którego aromat jest silny i przenikliwy. Można tu zaproponować wino czerwone, o średniej konsystencji, aromatyczne i niezbyt mocno wytrawne, by nie wzmagać twardości włókien mięsnych.

Polecane wina francuskie do w/w potrawy:
Anjou-Villages-Brissac, region Val de Loire
Beaujolais Nouveau, region Beaujolais
Coteaux du Loir et Jasnières (czerwone), region Val de Loire
Vin de Pays des Coteaux de Peyriac (czerwone), region Languedoc - Roussillon

Pieczeń wołowa
Oto smaczne mięso i trochę twarde, które posiada mocny i wyrazisty smak. Ta potrawa, bardziej lub mniej krwista, lubi czerwone wina delikatne o bogatym bukiecie, ale równocześnie lekkie. Aromaty mięsa są z natury dość lekkie, więc należy skierować uwagę na wina czerwone, słabe, lekkosubtelne o średniej intensywności aromatycznej.

Polecane wina francuskie do w/w potrawy:
Cahors, region Sud-Ouest
Givry (czerwone), region Bourgogne
Juliénas, region Beaujolais
Sainte-Foy-Bordeaux, region Bordeaux

Jagnięcina duszona lub z ciemnym sosem.
Duszona jagnięcina to harmonia mocno wyrazistych smaków z soczystością mięsa. Najlepszym wyborem dla tej potrawy będzie niewątpliwie mocniejsze wino czerwone, by zrównoważyć wrażenie tłustego mięsa i jego soczystość. Aby osiągnąć poziom smakowy jagnięciny, wino musi dosyć długo pozostać w ustach.

Polecane wina francuskie do w/w potrawy:
Cabardès en Languedoc (czerwone), region Languedoc - Roussillon
Chassagne-Montrachet, region Bourgogne
Fitou en Languedoc, region Languedoc - Roussillon
Vins de Pays de l'Hérault (czerwone) Languedoc - Roussillon

Jagnięcina grillowana
Jagnięcina jest mięsem bardzo aromatycznym, dlatego też należy tu serwować wina o bogatym bukiecie, które smak pozostaje długo w ustach, Przy mięsie zwięzłym, a nawet twardym, trzeba dobierać czerwone wino o średniej konsystencji, a nawet gęstej konsystencji.

Polecane wina francuskie do w/w potrawy:
Bandol (czerwone), region Provence
Corse (czerwone), region Corse
Côte Rôtie, region Vallée du Rhône
Côtes de Provence (czerwone), Provence

Pieczeń jagnięca
Pod chrupiącą skurką pojawia się mięso o aromatach dziczyzny, które sprawia w ustach wrażenia włóknistości a równocześnie delikatności. Co chodzi o wino, to preferowane jest czerwone, wybór zależy od przenikliwości i intensywności aromatyno-smakowej mięsa.

Polecane wina francuskie do w/w potrawy:
Médoc, region Bordeaux
Moulis, region Bordeaux
Vin de Pays des Coteaux de Peyriac (czerowne), region Languedoc - Roussillon
Vosne-Romanée, region Bourgogne

Życzę smacznego
Licencja: Creative Commons
0 Ocena