0
głosów
- +

Wszystko o białku serwatkowym

Autor:

Aktualizacja: 03.06.2019


Kategoria: Zdrowie / Zdrowe Odżywianie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 49 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CR <span class="normal">Wszelkie prawa zastrzeżone. Artykuł może być opublikowany jedynie na Artelis. Zabronione jest pobieranie artykułu i korzystanie z niego bez pismnej zgodny autora i serwisu Artelis.pl&nbsp;</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Wszystko o białku serwatkowym

Białko odpowiada w organizmie za syntezę większości hormonów. Podstawą budowy białka są aminokwasy endogenne i egzogenne, te ostatnie nie są syntetyzowane przez organizm i każdy z nas musi dostarczać je wraz z pożywieniem. Brak białka czy jego niedostateczna ilość spowoduje m.in. trudności w procesach regeneracji mięśni. 


Gdy białka w diecie jest zbyt mało, szczególnie sportowcy, decydują się na jego uzupełnienie suplementami białkowymi, a najpopularniejszym z nich jest białko serwatkowe. 

Białko serwatkowe, co to jest? 

Białko serwatowe to substancja organiczna, składnik mleka wszystkich ssaków, odpowiadająca za procesy immunologiczne. Aminokwasy budujące ten rodzaj białka biorą udział w budowie tkanki mięśniowej. Białko serwatkowe zawiera m.in. 

  •  α-laktoglobulinę
  • β-laktoglobulinę
  • albuminę surowicy bydlęcej
  • laktoferynę
  • laktoperoksydazę

Białko serwatkowe poza organizmem syntetyzuje się z serwatki, czyli produktu ubocznego, w postaci płynnej, powstającego podczas produkcji sera. Aby powstał z niej suplement diety serwatkę należy poddać właściwym procesom fizycznym i chemicznym. Pierwszym etapem produkcji jest filtrowanie, w efekcie którego otrzymuje się koncentrat białka serwatki. Następnie z otrzymanej substancji oddziela się cukier i laktozę, by dojść do etapu sproszkowania jej i uzupełnienia o substancje smakowe i barwiące. 

Rodzaje białka serwatkowego

Suplement diety w postaci białka serwatkowego dzieli się na kilka rodzajów: 

  • WPC: to koncentrat białka serwatkowego, składający się głównie z białka ( 70-80%) oraz jego pochodnych. Oprócz białka, WPC zawiera też niewielkie ilości węglowodanów i tłuszczów. 
  • WPI : to izolat białka serwatkowego, zawiera znacznie więcej, bo ok. 90% czystego białka przy minimalnej ilości węglowodanów i tłuszczów, dzięki temu odżywka sprawdza się u osób, które wraz z budową mięśni oczekują zbicia wagi. 
  • WPH : to hydrolizat białka serwatkowego, zawiera ok. 95% białka, dlatego jest to produkt droższy od pozostałych, o wysokiej przyswajalności i właściwościach odchudzających.   

Znaczenie białka serwatkowego Każdy sportowiec, ale też każda osoba uprawiająca sport amatorsko narażona jest podczas treningu na dziesiątki mikrourazów mięśniowych. Po zakończeniu treningu najważniejszym zadaniem dla zawodnika jest zregenerowanie, odbudowanie i odżywienie tkanki mięśniowej, najlepiej produktem białkowym, wspomagającym regenerację, ale i przyspieszającym wzrost mięśni. Białko serwatkowe zawierające enzymy egzogenne oprócz tej roli zapobiega również procesom katabolicznym zachodzącym w mięśniach. To dlatego suplement diety w postaci białka serwatkowego powinno się zażywać bezpośrednio po zakończeniu treningu, by jedne procesy zatrzymać a inne uruchomić.  Zapotrzebowanie na białko serwatkowe  Dzienna dawka białka serwatkowego dla osoby uprawiającej sport nie powinna przekraczać 1,5 - 2,2g na każdy kilogram masy ciała. Jednak dawka ta zależy od kilku czynników, m.in. stopnia trudności treningu. Dlatego warto ją skonsultować ze specjalistą i wspólnie określić dzienne zapotrzebowanie.     

Lista Tagów: białko, witaminy, suplementy

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij