Różne nadzienia, polewy lukry i posypki czynią pączki przysmakiem, który cieszy się niesłabnącą popularnością od wielu lat. Kupując pączki, każdy szuka tych najświeższych i najsmaczniejszych. Jak znaleźć najlepsze pączki wśród tysięcy opcji dostępnych w sklepach? Oto kilka rad.

Data dodania: 2019-04-10

Wyświetleń: 716

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Po czym poznać dobrego pączka

Jak rozpoznać dobrego pączka?

Najprostsza odpowiedź, jak nasuwa się po usłyszeniu tego pytania, to oczywiście to, że pączka należy spróbować! Niestety przed zakupem nie ma takiej możliwość. Zmysł smaku zatem odpada, a pozostaje jedynie zmysł wzroku. Przyglądając się pączkom, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na obręcz pączka. Jeżeli jest równa i biała oznacza to, że pączek piekł się w odpowiednio wysokiej temperaturze i dzięki temu nie wchłonął zbyt dużo tłuszczu. Wybierając pączki lepiej wybierać te, które mają równą, niepopękaną powierzchnię lukru lub czekolady. Pączki spłaszczone, nierówne i uszkodzone to znak, że były źle zabezpieczone w transporcie lub ktoś obchodził się z nimi niewłaściwie. Do stwierdzenia jakości pączka można wykorzystać także zmysł węchu. Pączki pachnące podejrzanie, np. starym tłuszczem były przygotowywane w tłuszczu, który już swoje przeszedł. Nie warto kupować takich łakoci. Zaniepokoić powinna także wyjątkowo niska cena, niestety w przypadku pączków często cena przekłada się na jakość wypieku.

Gdzie kupować pączki?

Szukając dobrych pączków, trzeba wiedzieć, dokąd się udać. Niestety zakup pączków w supermarkecie może i jest wygodnym rozwiązaniem — w końcu można je kupić razem z innym produktami. Jednak pączki w supermarketach nie powalają jakością. Niestety często produkowane są z zamrożonego wcześniej ciasta. Nadzienie także nie powala na kolana. Zazwyczaj jest to nieciekawa marmolada lub nijaki dżem. Z kolei kupowanie pączków z bitą śmietaną w supermarkecie może być ryzykowne, nadzienie przecież powinno być przechowywane w chłodnym miejscu. Gdzie zatem szukać pączków? Najlepiej wybierać małe cukiernie i firmowe sklepy, które oferują produkty z miejscowych piekarni. Często można tam znaleźć ciekawe, nietuzinkowe propozycje, które są zawsze świeże. Co więcej, każda cukiernia ma swoją własną recepturę, a dzięki temu pączki z różnych miejsc smakują zupełnie inaczej.

Co zamiast tradycyjnego pączka?

Pączki w postaci donatów, czyli z dziurką w środku. Nie mają one nadzienia w przeciwieństwie do tradycyjnych, polskich pączków. Niemniej jednak to dzięki różnym dodatkom, znajdującym się na wierzchu sprawią ogromną przyjemność każdemu, kto uwielbia pączki i inne słodycze. Fani migdałów, owoców, czekolady, przypraw korzennych i lukru, na pewno pokochają ten typ słodkości.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena