0
głosów
- +

Jak ugotować dobry rosół?

Autor:

Aktualizacja: 05.04.2019


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 46 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CR <span class="normal">Wszelkie prawa zastrzeżone. Artykuł może być opublikowany jedynie na Artelis. Zabronione jest pobieranie artykułu i korzystanie z niego bez pismnej zgodny autora i serwisu Artelis.pl&nbsp;</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Jak ugotować dobry rosół?

Rosół jest jedną z trudniejszych potraw do należytego przyrządzenia. Warto jednak kierować się kilkoma podstawowymi zasadami, a wszystko stanie się o wiele prostsze.


Żeby ugotować faktycznie dobry rosołek, który na długie lata zapadnie w pamięci wszystkich, którzy go skosztują, trzeba przestrzegać kilku zupełnie podstawowych zasad i zagadnień związanych z przygotowaniem takiego typowo polskiego dania, bez którego większość osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Pora zatem nieco rozjaśnić ten temat.

Pewnie, że do rosołu należy nie tylko przygotować włoszczyznę, ale przede wszystkim zastanowić się czy wolimy drób pod postacią kury, kaczki czy ewentualnie indyka. W każdym przypadku uzyskamy choć z pozoru podobny efekt, to jednak walory smakowe są czymś czego nie wolno najzwyczajniej w świecie wręcz bagatelizować. Im wyższej jakości będzie drób przeznaczony do rosołu, tym lepszym smakiem odwdzięczy się nam sama zupa. Jest to sprawa zupełnie podstawowa, jednak wielu zdaje się o niej zapominać i jednocześnie po prostu oszczędzać na produktach bazowych w postaci drobiu. A to podstawowy błąd, niejednokrotnie niszczący smak dobrze zapowiadającego się rosołu.

Po drugie, musimy dać sobie czas. Rosół, jak i wiele innych zaawansowanych klinarnie potraw, powinien być gotowany stosunkowo długo. A już niejako na boku kwestii długości gotowania, dochodzi tutaj jeszcze aspekt przyprawienia go wraz z solą, pieprzem, liściem laurowym czy zielem angielskim, warto dodać również sam lubczyk który z dnia na dzień staje się coraz bardziej cenioną i popularną przyprawą, znaną już przecież niemalże od wieków. Chciałbym też dodać, że lepiej nie przyprawiać rosołu zbyt mocno, ponieważ może to godzić w zindywidualizowane gusty smakowe naszych gości. Warto po prostu położyć na stole przyprawnik i wówczas każdy urozmaici rosół tak, jak uzna za zasadne.

Podsumowując i reasumując, metod i sposobów gotowania rosołu jest bardzo wiele, warto zdecydować się na taką, która rzeczywiście pozwoli nam uzyskać rosół z prawdziwego zdarzenia, a więc taki który najzwyczajniej w świecie będzie nam smakować. Nie jest to zadanie łatwe, ale w każdym razie można mu sprostać. Grunt to być cierpliwym przy gotowaniu i pamiętać, że o gustach się nie dyskutuje, toteż lepsza jest słabiej dobrawiona zupa, niż przykładowo przesolona.

Autor prowadzi bloga Chefstore, gdzie publikuje przepisy i odsłania tajniki świata kuchni oraz gastronomii.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij