0
głosów
- +

Jak profesjonalnie wyposażyć sklep z żywnością ekologiczną?

Autor:

Aktualizacja: 20.11.2018


Kategoria: Biznes i Ebiznes / Wyposażenie i infrastruktura


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 206 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Jak profesjonalnie wyposażyć sklep z żywnością ekologiczną?

Wartość rynku zdrowej żywności w Polsce jest szacowany na około 900 mln zł. Nie dziwi fakt, że każdy chcę zarobić na żywności ekologicznej. W ubiegłym roku w Warszawie powstał pierwszy w Polsce market ekologiczny o powierzchni 500 m kw. Można w nim znaleźć produkty ekologiczne od ponad stu polskich i europejskich producentów.


 Produkty bio i ekożywność kupuje 7% Polaków, a rynek żywności ekologicznej rośnie o 30% w skali roku. Boom na zakupy w sklepach ze zdrową żywnością nastał m.in. za sprawą znanych trenerów i dietetyków, jak chociażby Anny Lewandowskiej czy Ewy Chodakowskiej, które śledzą miliony Polaków. Moda na uprawianie sportu czy zdrowe odżywianie to przede wszystkim świadomość szkodliwości niektórych produktów i dbałość o zdrowie.

Co to jest zdrowa żywność? 

Żywność ekologiczna to taka, która jest naturalna co najmniej w 95 procentach, do jej produkcji nie użyto produktów modyfikowanych genetycznie (GMO) ani sztucznych polepszaczy. Ponadto rośliny nie były poddawane działaniu szkodliwych chemikaliów, a zwierzęta były dobrze traktowane. Producent zadbał też o ochronę środowiska naturalnego – m.in. o bioróżnorodność, oszczędność energii, jak najmniejszą ilość odpadów. Są to produkty bogate w substancje odżywcze, zawierają więcej witamin i minerałów, niż produkty otrzymane w sposób konwencjonalny. Żywność ekologiczna posiada odpowiedni Europejski Certyfikat Ekologiczny zaświadczający, że żywność została wyprodukowana właśnie w sposób ekologiczny.

Określenia „eko”, „bio” i „organic” odnoszą się do tej samej grupy produktów, nie ma między nimi żadnej różnicy. Termin „zdrowa żywność” to nazwa potoczna, często używana zamiennie z żywnością ekologiczną.

Dlaczego warto kupować produkty bio?

Żywność ekologiczna jest zdrowsza i bardziej wartościowa niż konwencjonalna. Ekologiczne owoce i warzywa zawierają mniej pestycydów i rakotwórczych metali ciężkich, więcej witamin od tych uprawianych przemysłowo. Natomiast mięso z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych zawiera mniej tłuszczu, a więcej białka.

Co to są produkty bio i gdzie je kupić?

Dobry sklep ze zdrową żywnością, poza żywnością organiczną i produktami bezglutenowymi powinien oferować: wyroby mięsne bez dodatku konserwantów i utrwalaczy, ekologiczne pieczywa, produkty bez laktozy, kiełki pszenicy, cukry i słodziki, dżemy i konfitury, owocowe herbaty i kawy zbożowe, kuskus, owoce suszone, musli, otręby, produkty sojowe, produkty wegetariańskie, ziarna, pestki, zioła, ekologiczne środki czystości, suplementy diety i wiele innych. Biosklep to nie tylko żywność ekologiczna, ale również kosmetyki naturalne.

W dużych miastach ekosklepy i biosklepy znajdziemy bez większego problemu. W Warszawie otwarto już market wyłącznie z ekologiczną żywnością. W super- i hipermarketach powstają specjalne stoiska, regały czy kąciki tylko ze zdrową żywnością.

Jak otworzyć sklep ze zdrową żywnością?

Oto kilka wskazówek jak założyć sklep ze zdrową żywnością. Jak w przypadku każdego sklepu, ważna jest lokalizacja. Największą szansę na powodzenie będzie miał biosklep w centrum miasta, przy ruchliwych ulicach, gdzie codziennie przewijają się setki i tysiące ludzi. Dobrą lokalizacją dla ekosklepu będzie również galeria handlowa, a nawet peryferyjne tereny miejskie, ale z własnym parkingiem. Zdecydowanie większy dochód przyniesie sklep ze zdrową żywnością w wielkim i dużym mieście niż małej miejscowości. Następnym krokiem przy założeniu sklepu z ekologicznymi produktami będzie wybór odpowiedniego lokalu. Ważne, żeby był wystarczająco duży, aby pomieścić cały asortyment. Równie ważny w tym biznesie jest wystrój. Nowoczesne wnętrza, odpowiednia aranżacja wnętrz, dobór solidnych i stylowych mebli sklepowych to klucz do sukcesu. Wyposażenie sklepu ze zdrową żywnością w eleganckie meble sklepowe zapewni nie tylko odpowiednie wyeksponowanie całego asortymentu, ale również zadba o wizerunek i atmosferę w sklepie. 


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij