0
głosów
- +

Jak pracuje wątroba?

Autor:

Aktualizacja: 05.02.2018


Kategoria: Zdrowie / Zdrowie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 75 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Jak pracuje wątroba?

Mamy w swoim ciele fabrykę, która waży około 1,4 kg i pracuje 24 godziny na dobę. To wątroba, najcięższy, a zarazem jeden z najważniejszych organów wewnętrznych.  


 

Ten pracowity gruczoł służy jednocześnie jako magazyn, ośrodek produkcyjny, zakład przetwórczy. Każda z tych funkcji obejmuje tak wiele podzadań, że bez wątroby nasze ciało po prostu przestałoby funkcjonować. 

 

Jedną z głównych ról wątroby jest filtrowanie krwi, dostarczanej w regularnych odstępach czasu z dwóch źródeł: tętnicy wątrobowej, doprowadzającej krew z serca i żyły wrotnej, doprowadzającej krew z jelit. Do wątroby dostarczane są składniki odżywcze, które są sortowane, przetwarzane i magazynowane za pomocą tysięcy malutkich wewnętrznych przetwórni, zwanych zrazikami wątrobowymi.

 

Razem z krwią dostarczany jest tlen niezbędnym do funkcjonowania wątroby. 

 

Krew napływająca z jelit zawiera węglowodany, tłuszcze, witaminy i inne składniki odżywcze ze zjadanego pożywienia. Są one przetwarzane w różny sposób. Węglowodany są rozkładane na cukry, będące źródłem energii, kiedy przefiltrowana krew trafia z powrotem z wątroby. Czasami zostają składniki odżywcze, których ciało nie potrzebuje od razu. Wtedy wątroba je zatrzymuje i magazynuje. Działa jak spiżarnia, do której ciało może sięgnąć, gdy składniki odżywcze znów będą mu potrzebne. 

 

Krew wpływająca do wątroby nie zawsze zawiera dobre rzeczy. Zawiera też toksyny i produkty uboczne, których ciało nie może użyć. Wątroba bacznie im się przygląda. Bezużyteczne lub toksyczne związki przekształca w produkty nieszkodliwe dla ciała, albo izoluje i odsyła przez nerki i jelita na zewnątrz. 

 

Nie nazywalibyśmy wątroby fabryką, gdyby czegoś nie produkowała. Organ wytwarza wszystko, od białek osocza krwi, które przenoszą kwasy tłuszczowe i ułatwiają krzepnięcie krwi, po cholesterol, który bierze udział w produkcji hormonów. Wątroba produkuje też witaminę D i substancje ułatwiające trawienie. 

 

Jednym z najważniejszych produktów jest żółć. Działająca jak przyjazna środowisku przetwórnia, wątroba, wykorzystując hepatocyty, przekształca toksyczne odpady w gorzką, zielonkawą wydzielinę. Wyprodukowana żółć dostaje się kanalikami do małego pojemnika pod wątrobą, zwanego pęcherzykiem żółciowym. Następnie jest wydzielana do dwunastnicy, gdzie pomaga rozkładać tłuszcze, zabijać zarazki i neutralizować soki trawienne. Żółć pomaga też wątrobie pozbyć się innych toksyn i produktów ubocznych. 

 

Wątroba to niezwykle sprawny organ, spełniający liczne zadania. Żeby tak Skomplikowany system działał sprawnie, trzeba utrzymywać go w dobrej kondycji i nie przeciążać nadmierną ilością toksyn. Nie możemy sobie pozwolić na zamknięcie tej fabryki. 

 

 

Lista Tagów: wątroba, żółć, witamina D

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij