0
głosów
- +

Jak działa trzustka?

Autor:

Aktualizacja: 05.02.2018


Kategoria: Zdrowie / Zdrowie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 123 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Jak działa trzustka?

Pod żebrami, pośród innych organów znajduje się trzustka. Narząd ten działa jak osobisty trener zdrowego stylu życia. Kontroluje poziom cukru we krwi i wydziela specjalny sok, który uwalnia z pokarmu składniki odżywcze, co zapewnia organizmowi dobrą formę. 


 

Trzustka znajduje się pod żołądkiem i jednym z jej zadań jest rozkładanie spożytych pokarmów. Pomaga także w trawieniu, produkując sok trzustkowy składający się z wody, wodorowęglanu sodu i enzymów trawiennych. Wodorowęglan sodu neutralizuje kwasy żołądkowe, dzięki czemu mogą działać enzymy. Lipaza rozkłada tłuszcze, proteaza rozbija białka, a amylaza rozkłada węglowodany na cukry proste, by dostarczyć energii komórkom. 

 

Większość z tych składników pokarmowych zostaje uwolniona do krwioobiegu, skąd dociera do komórek i odżywiania. W tym czasie trzustka pracuje już nad innym krytycznym zadaniem: kontrolę poziomu cukru we krwi. Pomagają jej w tym dwa hormony insulina i glukagon, produkowane w specjalnych komórkach pod nazwą wysepki langerhansa. Zbyt wysoki lub zbyt niski poziom cukru może stanowić zagrożenie dla życia, więc trzustka musi być w pełnej gotowości. 

 

Po dużym posiłku wzrasta poziom cukru we krwi. Aby znormalizować ten stan, trzustka uwalnia insulinę, która przenosi nadmiar glukozy do wnętrza komórek, gdzie służy ona jako źródło energii lub zostaje przechowana na później. Insulina sprawia również, że wątroba przestaje uwalniać glukozę do krwi. Z drugiej strony, jeśli poziom cukru we krwi jest niski, trzustka uwalnia hormon o nazwie glukagon, który powoduje, że zapasy cukru z komórek i wątroby uwalniają się do krwioobiegu. 

 

Wzajemne oddziaływanie między insulinom a glukagonem utrzymuje poziom cukru we krwi w równowadze. Jednak uszkodzona trzustka nie wydziela potrzebnych hormonów, co prowadzi do zachwiania stanu zdrowia. W przypadku chorej trzustki dochodzi do redukcji lub nawet ustania produkcji insuliny, co może prowadzić do cukrzycy. Jeśli insulina nie jest wydzielana regularnie, wzrasta poziom cukru we krwi, prowadząc do stwardnienia naczyń krwionośnych, powodując zawał serca, niewydolność nerek i udar mózgu. 

 

Brak insuliny powoduje, że komórki nie otrzymują glukozy niezbędnej do rozwoju i funkcjonowania. U cukrzyków wzrasta również poziom glukagonu, co podwyższa poziom stężenia glukozy we krwi. Bez trzustki jak osobistego trenera zdrowia, nasz poziom cukru wymknąłby się spod kontroli i nie moglibyśmy trawić ważnych składników odżywczych. 

 

Ale podobnie jak każdy trener, trzustka jedynie pomaga nam w zachowaniu zdrowia. Niezbędna jest nasza aktywna współpraca. 

[Emma Bryce]

 

 

Lista Tagów: trzustka, insulina, glukagon

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij