0
głosów
- +

By mózg był sprawny przez długie lata - dieta dla mózgu

Autor:

Aktualizacja: 29.01.2018


Kategoria: Zdrowie / Zdrowie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 183 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Badania naukowe dowodzą, iż dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminy z grupy B oraz C, D i E, powoduje lepsze wyniki w testach pamięci i sprawności umysłowej u osób ją stosujących. 


Zauważono także różnicę w samej wielkości mózgu.
Jak informuje pismo "Neurology", regularnie dostarczany do organizmu powyższy zestaw witamin oraz kwasy tłuszczowe omega 3 wydają się zapobiegać zanikowi mózgu związanemu z rozwojem horoby Alzheimera.
Gene Bowman z Oregon Health & Science University w Portland, przeprowadził wraz ze swoim zespołem badania nad wpływem omawianych wyżej substancji odżywczych, w których uczestniczyły 104 osoby o średniej wieku wynoszącej 87 lat. Zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 i witamin w ich organizmie wyznaczana była na podstawie badań krwi, zaś pamięć i sprawność myślenia badano przy pomocy testów. U 42 osób wykonano także badania rezonansem magnetycznym, które pozwoliły ocenić objętość ich mózgu.


Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i witamina D zawarte są głównie w rybach, witamina C, witamina E oraz witaminy z grupy B można znaleźć w warzywach i owocach.
Osoby, których dieta obfitowała w powyższy zestaw witamin i kwasy omega 3, nie tylko miały większe objętościowo mózgi, ale także miały lepsze wyniki w testach pamięci i sprawności umysłowej.
Z kolei u osób stosujących dietę bogatą w izomery trans (duże ich ilości znajdują się w produktach takich jak: margaryna, tłuszcz piekarniczy, pieczywo cukiernicze, dania fast food oraz mrożonki), mózg się kurczył, a wyniki testów pamięci i sprawności umysłowej wypadały znacznie gorzej.
Były to pierwsze badania tego typu połączone z analizą krwi pod kątem zawartości wielu składników odżywczych równocześnie. Dlatego ich wyniki powinny jeszcze zostać potwierdzone przez kolejne prace badawcze. niemniej jednak wyniki tego badania dają wiele do myślenia.

Z całą pewnością warto dbać o dietę i dostarczać organizmowi odpowiednie ilości niezbędnych substancji odżywczych. Należy pamiętać też, że nieocenione w uzupełnianiu codziennego menu, są suplementy diety. Szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy żyjemy coraz szybciej, na co dzień towarzyszy nam stres, a pożywienie jest coraz bardziej przetworzone i nie dostarcza już tylu substancji odżywczych jak kiedyś. 


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij