0
głosów
- +

Co jeść, by mieć zdrowe włosy?

Autor:

Aktualizacja: 06.11.2017


Kategoria: Uroda / Piękno i Uroda


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 378 razy czytane
  • 2 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Co jeść, by mieć zdrowe włosy?

Podobnie jak skóra, stan twoich włosów jest zewnętrznym znakiem twojego wewnętrznego zdrowia. Musisz mieć prawidłową równowagę następujących witamin i minerałów, aby zapewnić włosom wszystko, czego potrzeba, aby pozostały lśniące, błyszczące i silne ...


Co jeść, by mieć zdrowe włosy?

Proteiny

Ponieważ włosy są zrobione z białka, upewnij się, że masz wystarczającą ilość białka w swojej diecie. Jest ono kluczowe, aby włosy były mocne i zdrowe. Jeśli nie spożywasz wystarczającej ilości białka w diecie, twoje włosy mogą stać się suche, łamliwe i słabe. Ekstremalnie niskie dawki białka mogą prowadzić do utraty włosów. Kurczak, indyk, ryby, produkty mleczne i jajka są doskonałym źródłem białka wraz z produktami wegetariańskimi, takimi jak rośliny strączkowe i orzechy.

Żelazo

Żelazo jest szczególnie ważnym minerałem dla włosów, a zbyt mało żelaza (niedokrwistość) jest główną przyczyną wypadania włosów. Mieszek włosowy i korzeń są zasilane przez bogaty w składniki odżywcze dopływ krwi. Kiedy stężenie żelaza (ferrytyna w surowicy) spadnie poniżej pewnego punktu, może wystąpić niedokrwistość. To zakłóca dostarczanie składników odżywczych do mieszków włosowych, wpływając na cykl wzrostu włosów i może powodować ich wypadanie. Produkty zwierzęce, takie jak czerwone mięso, kurczak i ryby, zapewniają żelazo o wysokiej biodostępności, co oznacza, że ​​żelazo jest łatwo dostępne dla organizmu. Wegetarianie mogą zwiększyć swoje zapasy żelaza, włączając w dietę soczewicę, szpinak i inne zielone warzywa liściaste, takie jak brokuły, jarmuż i sałatki.


Witamina C

Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, dzięki czemu żywność bogata w witaminę C jest dobra do spożycia w połączeniu z żywnością bogatą w żelazo. Witamina C jest również przeciwutleniaczem, więc jest chętnie przyjmowana przez organizm. Najlepsze źródła witaminy C to czarne porzeczki, jagody, brokuły, guawa, owoce kiwi, pomarańcze, papaja, truskawki i słodkie ziemniaki. Witamina C pomaga w produkcji kolagenu, który wzmacnia naczynia włosowate.

Omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważnymi tłuszczami, których nasz organizm nie może wytworzyć w sobie, a zatem muszą być uzyskane poprzez naszą dietę. Omega-3 znajdują się w komórkach, które wyściełają skórę głowy, a także zapewniają nawilżenie skóry głowy i włosów. Kwasy Omega 3 znajdziesz w na tłustych rybach, takie jak łosoś, śledź, sardynki, pstrągi i makrele oraz w tym awokado, pestkach dyni i orzechach włoskich.

Witamina A

Witamina A jest potrzebna organizmowi do wytworzenia sebum. Sebum to oleista substancja wytwarzana przez nasze włosy z gruczołów łojowych i zapewnia naturalną odżywkę dla zdrowej skóry głowy. Bez sebum może pojawić się swędząca skóra głowy i suche włosy. Obejmują produkty pochodzenia zwierzęcego i warzywa pomarańczowo-żółte o dużej zawartości beta-karotenu (który wytwarza witaminę A), takie jak marchew, dynia i słodkie ziemniaki.

Cynk i selen

Ochrona skóry głowy obejmuje inne ważne minerały, w szczególności cynk i selen. Brak cynku może prowadzić do utraty włosów i suchej, łuszczącej się skóry głowy. Ulepszone zboża i produkty pełnoziarniste są dobrym źródłem cynku wraz z ostrygami, wołowiną i jajkami.


Orzechy


Słońce może uszkodzić nasze włosy, tak jak może uszkodzić naszą skórę, więc upewnij się, że jesz żywność bogatą w witaminę E, aby zapewnić ochronę włosów. Orzechy są odżywczymi potęgami, dostarczającymi cynk i selen oraz witaminę E, więc staraj się włączyć je do zrównoważonej diety.

Biotyna

Biotyna jest rozpuszczalną w wodzie witaminą B. Zbyt mała biotyna może powodować łamliwe włosy i może prowadzić do utraty włosów. Obejmują pokarmy bogate w biotynę, takie jak pełnoziarniste, wątroba, żółtko, mąka sojowa i drożdże.

Naturalne zabiegi

Stwórz własną maskę do włosów, aby uzyskać głęboki, odżywczy zabieg co dwa tygodnie. Wymieszaj żółtko i wymieszaj z awokado i łyżką miodu. Wmasuj w wilgotne, czyste włosy i pozostaw na 30 minut przed dokładnym spłukaniem.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij