Przyjęcia urodzinowe, zabawy karnawałowe i domówki w gronie znajomych nie mogą obejść się bez przygotowanego wcześniej menu. W imprezowym jadłospisie najczęściej królują świeże sałatki, wytrawne zakąski i uwielbiane przez fanów łakoci słodkości.

Data dodania: 2017-09-24

Wyświetleń: 1369

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Słodkie przekąski na imprezę

 Dziś z bliska przyjrzymy się tym ostatnim – deserom, które osłodzą spędzone wspólne chwile. Szukasz inspiracji na proste i szybkie desery na imprezę? Dzięki naszym propozycjom zaskoczysz swoich gości, nie spędzając przy tym wielu godzin w kuchni!

Blok czekoladowy jak za dawnych lat

Blok czekoladowy to deser nierozerwalnie związany z czasami PRL-u,  w których o dostęp do słodyczy nie było tak łatwo jak dziś. I choć obecnie sklepowe półki uginają się od wyboru łakoci, a blok czekoladowy wyparły nowocześniejsze desery, to warto do niego wracać z okazji imprez. I to nie tylko z sentymentu – blok czekoladowy jest przede wszystkim najzwyczajniej pyszny, do tego szybki w przygotowaniu i powszechnie lubiany nawet przez wybrednych miłośników słodkości. Zobacz, jak zrobić tradycyjny blok czekoladowy!

Potrzebne składniki

  • 250 g masła

  • 120 ml wody

  • 30 g kakao

  • 420 g mleka w proszku

  • 200 g pokruszonych herbatników

  • 100 g orzechów laskowych

  • 25 g rodzynek

  • 25 g żurawiny

Sposób przygotowania

Przygotowywanie bloku czekoladowego rozpocznij od połączenia cukru z kakao, a następnie dodania do nich wody i masła. Całość zagotuj, a potem przestudź do temperatury około 45 stopni. Do letniej masy dosyp mleko w proszku. Następnie wymieszaj dokładnie całość, by pozbyć się grudek. Do masy dodaj teraz herbatniki, orzechy i suszone owoce. Gotowy blok czekoladowy przełóż do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą i odstaw na kilka godzin do lodówki, by odpowiednio zastygł. By blok czekoladowy jeszcze bardziej zachwycał swoim smakiem, możesz dodatkowo udekorować go czekoladową polewą.

Brownie obłędnie czekoladowe

Brownie, podobnie jak blok czekoladowy, stanowi spełnienie marzeń największych fanów słodkości. Ten amerykański wypiek, który powstał zupełnie przypadkiem w wyniku pomyłki kucharki, jest dziś jednym z najbardziej kultowych ciast. Jego domeną jest mocno czekoladowy smak, któremu trudno się oprzeć i który sprawi, że każda impreza z jego udziałem będzie prawdziwą słodka ucztą.

Potrzebne składniki

  • 270 g gorzkiej czekolady

  • 115 g masła

  • 150 g białego cukru

  • 4 jajka

  • 50 g mąki pszennej

  • 60 ml wody

  • 30 g kakao do wysypania foremki

Sposób przygotowania

Foremkę do pieczenia wysmaruj odrobiną masła i obsyp delikatnie mieszanką mąki i kakao. Czekoladę podziel na drobne kostki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej z masłem. Do roztopionej masy dodaj cukier. Gdy masa przestygnie, dodaj do niej jajka i mąkę. Gotowe ciasto przelej do foremki. Brownie zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 °C. Poziom wypieczenia sprawdź za pomocą patyczka. Brownie najlepiej smakuje przestudzone, podawane z bitą śmietaną lub waniliowymi lodami.

Idealnie gładki mus czekoladowy

Chcesz podać swoim gościom słodkości własnego autorstwa, ale nie masz czasu i chęci na wyrabianie i pieczenie ciasta? Nie musisz! Wystarczy, że zdecydujesz się na przygotowanie prostego, choć niezwykle efektownego musu czekoladowego. Tak jak blok czekoladowy czy brownie przyrządzisz go szybko i bez większych problemów ze składników dostępnych pd ręką.

Potrzebne składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

  • 2 jajka

  • 5 łyżek mleka

  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

Połamaną na niewielkie kawałki czekoladę rozpuść w ciepłym mleku. Białka jaj ubij na sztywną masę. Żółtka utrzyj z masłem i dodaj do rozpuszczonej i przestudzonej czekolady. Następnie delikatnie dodaj ubite białko i ostrożnie wymieszaj całość uważając, by masa nie opadła. Gotowy mus wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj go świeżymi owocami. Serwuj z gałką ulubionych lodów waniliowych.

Impreza tuż tuż? Nie zaprząta sobie głowy czasochłonnymi i pracochłonnymi deserami. Postaw na  proste i smaczne słodkości – blok czekoladowy, brownie lub mus. Gwarantujemy, że na długo zapadną one w pamięci Twoich gości, znikając ze stołu tak szybko, jak szybko się na nim pojawią!

 
Licencja: Creative Commons
0 Ocena