Robimy duże postępy w leczeniu chorób nowotworowych, jednak w poznaniu ich dokładnych przyczyn nie można mówić o dynamicznym rozwoju. Istnieje tak wiele rodzajów raka, że każdy z nich może być spowodowany przez zupełnie inny czynnik.  

Data dodania: 2017-09-05

Wyświetleń: 784

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

10 naukowych przyczyn rozwoju chorób nowotworowych

Bardzo często konieczne jest osobnicze rozpatrywanie tego skąd dana zmiana się wzięła.Zastanawiając się nad ogólnymi przyczynami nowotworów koniecznie należy wymienić te poniższe gdyż są zdecydowanie najbardziej powszechne:

1. Palenie tytoniu- niekwestionowany numer 1 pośród przyczyn rozwoju raka. Powoduje nowotwory płuc, gardła, krtani, przełyku, jamy ustnej, trzustki i pęcherza moczowego. Jest zagrożeniem zarówno dla czynnych jak i biernych palaczy.

2. Alkohol – jak wiadomo wszystko z umiarem. Nadużywanie alkoholu może prowadzić do rozwoju raka wątroby, żołądka, przełyku, gardła, krtani i jamy ustnej. Dodatkowo badania potwierdzają, że jego łączenie z papierosami zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi.

3. Promieniowanie UVA oraz UVB – jeśli lubimy się opalać na słońcu lub często korzystamy z solarium znacząco zwiększamy ryzyko wystąpienie raka skóry, w tym niezwykle niebezpiecznego czarniaka oraz raka podstawnokomórkowego.

4. Zanieczyszczone powietrze – o dymie z papierosów i spalinach wiemy wszyscy. Zapominamy jednak o pyle azbestowym, produktach ropy, smoły pogazowej, benzyny, sadzy oraz oparach olejów mineralnych.

5. Promieniowanie jonizujące – może stać się przyczyną rozwoju raka płuc, nowotworów szpiku kostnego oraz układu limfatycznego.

6. Niezdrowe odżywianie – specjaliści szacują, że może stanowić przyczynę nawet około 30% wszystkich chorób nowotworowych. Mowa tu przed wszystkim o licznych zanieczyszczeniach w żywności: nitrozoaminach, metalach ciężkich, benzopirenie, alfatoksynie, słodzikach. Nie wskazane jest jedzenie smażonych i zjełczałych tłuszczów, soli kuchennej. Natomiast grzyby, piwo, kawę i herbatę powinno się ograniczyć. Żywność może wywoływać nowotwory przede wszystkim w obrębie układu pokarmowego, moczowego oraz płciowego.

7. Bakterie – Helicobacter pylori może powodować raka żołądka.

8. Wirusy – WZW B i C mogą wywołać raka wątroby, EPV pozwala rozwinąć się chłoniakom, ziarnicy złośliwej, nowotworom nosa oraz gardła, HPV oraz Hermes typ II, HPS wywołują raka szyjki macicy, sromu, odbytu, pochwy.

9. Opakowania z tworzyw sztucznych – a dokładnie występujące w nich szkodliwe substancje : chlorek winylu oraz akrylnitryl.

10. Czynniki genetyczne – pojawiają się najczęściej w obliczu nowotworów piersi, jajników oraz przewodu pokarmowego. O dziedziczeniu nowotworu czy też skłonności do powodującej go mutacji mówimy w sytuacji gdy to samo schorzenie pojawia się u większej ilości członków jednej rodziny.   

Licencja: Creative Commons
0 Ocena