0
głosów
- +

Właściwości spiruliny

Autor:

Aktualizacja: 20.08.2017


Kategoria: Zdrowie / Zdrowie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 139 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Właściwości spiruliny

Spirulina jest algą, która cieszy się coraz większą popularnością. Mówi się o niej, że jest to superfood, czyli żywność pochodzenia naturalnego, która jest bogata w składniki odżywcze.


Można ją kupić w coraz większej ilości sklepów w Polsce i jest ona dostępna w różnych postaciach. Regularne stosowanie Spiruliny może przynieść wiele korzystnych skutków dla naszego organizmu.

Właściwości Spiruliny 

Stosowanie Spiruliny obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Zmniejsza powierzchnię błon wewnątrz aorty, zapobiega występowaniu miażdżycy i redukuje poziom cholesterolu we krwi. Ma ona również właściwości obniżające poziom ciśnienia krwi, co zostało potwierdzone naukowo. Spożywanie algi powoduje odwracanie dysfunkcji śródbłonka w ZM, który przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Spirulina działa detoksykacyjnie, pomaga zwalczać przede wszystkim zatrucia spowodowane arsenem. Badania wykonane przez University of Maryland Medical Center sugerują, że Spirulina powoduje zwiększenie produkcji przeciwciał i białek zwalczających infekcje oraz pomaga zapobiegać chorobom przewlekłym, nawet tak ciężkim jak rak. Wprowadzenie algi do codziennej diety pomaga w redukcji masy ciała. Jedzenie białka przyczynia się też do spalania tłuszczu, gdyż metabolizm pochłania większą ilość energii. Daje ona poczucie sytości i w ten sposób pomaga ograniczyć głód. 

Jak stosować Spirulinę ? 

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów zawierających Spirulinę. Najczęściej można spotkać połączenie tej algi z chlorellą, olejem z wątroby rekina oraz z witaminami, mikroelementami i minerałami (żelazo, cynk, selen, wapń i magnez). Najlepiej wybrać preparaty z oczyszczoną Spiruliną w postaci sprasowanych kawałków. Istnieją też preparaty w tabletkach, kapsułkach lub w proszku. 

Spirulinę można stosować zażywając nawet 4-8 tabletek lub 9-15 kapsułek na dobę. Najlepiej jest spożywać ją 3 razy dziennie po posiłku. Spektakularne efekty lecznicze daje zastosowanie 4 gramów Spiruliny na dobę.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij