0
głosów
- +

Jakie znamy rodzaje porcelany?

Autor:

Aktualizacja: 19.05.2017


Kategoria: Dom i Ogród / Wystrój Wnętrz


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 56 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CR <span class="normal">Wszelkie prawa zastrzeżone. Artykuł może być opublikowany jedynie na Artelis. Zabronione jest pobieranie artykułu i korzystanie z niego bez pismnej zgodny autora i serwisu Artelis.pl&nbsp;</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Jakie znamy rodzaje porcelany?

Porcelanowe naczynia przepięknie prezentują się na każdym stole i zachwycają swoim szlachetnym urokiem. To dyskretny sposób na pokazanie swojego dobrego gustu, ale też statusu majątkowego.


Porcelanowe zastawy stołowe w wielu rodzinach przekazywane są z pokolenia na pokolenie, stanowiąc niezwykle cenną pamiątkę. Warto zatem dowiedzieć się czegoś więcej o tej wyjątkowej masie ceramicznej.
 
Porcelana powstaje poprzez połączenie kaolinu (glinki porcelanowej), kwarcu oraz skalenia. To stosunek ilościowy tych minerałów, a także temperatura wypalania, decydują o właściwościach finalnego produktu. Na rynku dostępne są dwa rodzaje porcelany:
- porcelana twarda (ang. hard-paste), wyróżniająca się większą zawartością kaolinu i z tego powodu wypalana w wyższej temperaturze (1350 – 1460 stopni Celsjusza), zawiera 40-60% kaolinu, 20-30% kwarcu oraz 20-30% skalenia
- porcelana miękka (ang. soft-paste) ze względu na niższą zawartość glinki porcelanowej wypalana jest w niższej temperaturze (1280 – 1320 stopni Celsjusza), a proporcje jej składników to 25-40% kaolinu, 30-35% kwarcu oraz 25-40% skalenia.
 
Generalnie porcelana pochodząca z Chin to niemal zawsze porcelana miękka, natomiast ta wytwarzana na kontynencie europejskim – porcelana twarda. Ta ostatnia charakteryzuje się większą wytrzymałością oraz piękną, szlachetną bielą. Przy okazji warto wspomnieć, że barwa, a także masa porcelany wskazują na jej jakość – masa ceramiczna powinna być jak najmniej szara, a przy tym lekka i przejrzysta.
 
Szczególną odmianą porcelany miękkiej jest porcelana kostna, określana także jako Bone China. W jej składzie, stworzonym w Anglii w drugiej połowie XVIII wieku nie występuje kwarc, a w jego miejsce używa się popiołu uzyskanego przez spalenie kości bydła. Porcelana ta zawiera około 25% kaolinu, około 25% skalenia i około 50% popiołu kostnego. Takie proporcje dają porcelanę bardzo wytrzymałą mechanicznie, lekką, o cienkich ściankach niemal przeźroczystych pod światło, o barwie od śnieżnobiałej aż do niemal beżowej (kolor zależy przede wszystkim od sposobu i temperatury wypalania). Wyroby z porcelany angielskiej uważane są za ekskluzywne.
 
Zastawa stołowa z porcelany dostępna jest w wielu wariantach – ze zdobieniami, złoceniami (tutaj ostrożnie, gdyż ten sposób dekorowania uniemożliwia mycie w zmywarce i używania w mikrofalówce), ażurowa, o klasycznych jak i nowoczesnych formach.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij