Artykuł opowiada o opakowaniach wykorzystywanych w procesie pakowania usługowego. Został wyróżniony podział na opakowania jednostkowe, zbiorcze i transportowe.

Data dodania: 2017-05-10

Wyświetleń: 1295

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Konfekcjonowanie - w co pakujemy?

Jak zapewne nietrudno się domyślić opakowania są nieodzowną częścią  procesu jakim jest pakowanie usługowe. Można powiedzieć, że są setki, a może nawet tysiące pojemników różnej wielkości (malutkie buteleczki, czy wielkie big-bagi) i z różnorodnych materiałów (plastik, metal, papier czy folia PVA). Dzięki tej różnorodności opakowania te mają najprzeróżniejsze zastosowania.

Pojemniki w procesie pakowania usługowego możemy sklasyfikować jako:

  1. Jednostkowe
  2. Zbiorcze
  3. Transportowe

Ad. 1. Pierwszy zbiór zawiera najbardziej podstawowe opakowania, które bezpośrednio zabezpieczają dany materiał. To właśnie one umieszczane są w opakowaniach zbiorczych. Takich opakowań jest najwięcej. Ich pojemność może dochodzić nawet do 250 kg.

Zacznijmy od słoika, który np. przy pakowaniu usługowym nawozów jest plastikowy i zakręcany nakrętką. Pojemność tego opakowania mieści się w granicach od 100 ml do 150 ml.

Butelki są bardzo powszechne, a ich wielkość mocno zróżnicowana. Są najczęściej wykonane z plastiku lub szkła. Zawierają nakrętki, a niektóre nawet  posiadają dozownik zwany kieliszkiem. W pakowaniu usługowym używane są też butelki z atomizerem, który pozwala na rozpylenie aerozolu.

Następnym rodzajem pojemników są kartoniki jednostkowe. Do kartonika pakuje się surowiec zabezpieczony wcześniej folią. Interesującym opakowaniem wykorzystywanym w pakowaniu usługowym jest blister, czyli kartonik z zawieszką. Umożliwia on atrakcyjną ekspozycję produktu  w sklepie.

Kolejne opakowanie to saszetka. Saszetki mogą być zamykane w poprzez zgrzewanie lub za pomocą struny umożliwiającej wielokrotne zamykanie i otwieranie. Specyficzną odmianą są doypacki u których specjalnie wyprofilowany spód pozwala na stawianie w pionie. Natomiast saszetki z folii PVA są rozpuszczalne w środowisku wodnym nie zanieczyszczając go.

Większy rodzaj pojemników to kanister, który posiada uchwyt i nakrętkę. Jego kształt jest zazwyczaj dostosowany do możliwości układania wielu kanistrów obok siebie. Specjalną odmianą kanistrów są tzw. kanistry sztaplowane, które dodatkowo pozwalają na umieszczaniu kolejnych warstw na sobie.

Największe opakowania jednostkowe to beczki i big-bagi. Beczki mają pojemność nawet do ok. 250 l cieczy. Big-bag natomiast to ogromny worek na materiał w postaci stałej, który mieści ok 250 kg. Nieodłączną częścią przy pakowaniu usługowym z użyciem tych opakowań są maszyny pakujące i wózki widłowe.

Ad. 2. Opakowania zbiorcze to takie do których wkłada się od dwóch do wielu pojemników jednostkowych. Bardzo powszechnie stosowane kartony umożliwiają pakowanie usługowe wedle naszych potrzeb. Kartony zabezpieczają produkty znajdujące się w opakowaniach jednostkowych podczas transportu.

Ad. 3. Opakowania transportowe pozwalają na składowanie towarów oraz ich zabezpieczenie w trakcie przewozu i rozładunek. Są to np. palety różnej wielkości, których konstrukcja umożliwia umieszczanie na wózku widłowym i przestawianie z miejsca na miejsce.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena