Zasłynęła dzięki smacznym i prostym potrawom, dzięki czemu znana jest na całym świecie. Choć większość z nas kojarzy tylko pizze, to oferuje ona o wiele więcej. Mowa oczywiście o kuchni włoskiej

Data dodania: 2017-04-20

Wyświetleń: 972

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Pizze, pasty i sery - czyli słów kilka o kuchni włoskiej

Charakterystyczne składniki i dodatki
Wśród charakterystycznych składników kuchni włoskiej trzeba wymienić oliwę z oliwek, która jest dodawana do bardzo wielu potraw. Oprócz tego kuchnia włoska słynie również z owoców morza takich jak krewetki, langusty, homary, raki czy małże. Bardzo cenionym składnikiem we Włoszech jest także ocet balsamiczny.

Sery
Mówiąc o kuchni włoskiej, nie możemy nie wspomnieć o serach. Włosi je uwielbiają. Służą podkreśleniu smaku i są często dodawane jako i do innych dań np. pasty. Istnieje jednak kilka rodzajów sera, które podawane są jako osobne dania. Możemy do nich zaliczyć m.in.: twaróg Mascarpone, ser Gorgonzdzola. Najsłynniejsze są jednak sery do pasty, czyli parmezan oraz ser do pizzy mozzarella.

Pasty
W kuchni włoskiej znajdziemy ich bardzo dużo. Niektórzy twierdzą, że jest ich ponad 300 rodzajów. Włoskie makarony mają różne kształty, kolory i smaki. Jeżeli wzbogacimy je warzywami, ziołami i przyprawami, nagle stają się naprawdę wyjątkowym daniem. Do najbardziej znanych włoskich makaronów należą nitki, czyli spaghtetti. Pasty przybierają też kształt rurek, świderków, płatów, wstążek itp. Makarony najczęściej podawane są z różnego rodzaju sosami oraz dodatkami mięsa i warzyw. Wbrew pozorom, są to potrawy bardzo sycące, które nadają się doskonale do jedzenia w gorące dni.

Pizza
Prawdopodobnie to właśnie pizza jest najsłynniejszą włoską potrawą. Pizza to płaski placek wykonany z ciasta focaccia (ciasta drożdżowego). Na placku tym powinien znaleźć się sos pomidorowy, ser mozzarella oraz zioła oczywiście oprócz tego możemy na nim umieścić również inne dodatki. Zazwyczaj pizza ma kształt koła i jest wypiekana w bardzo rozgrzanym piecu.

Gdzie zjeść?
Obecnie kuchni włoskiej możemy zasmakować praktycznie wszędzie. W każdej nawet najmniejszej miejscowości lub jej okolicy znajdziemy bowiem jakaś pizzerie. W większych miastach, oprócz słynnego placka, będziemy mogli zjeść również inne specjały np. pasty. Musimy wtedy szukać włoskich restauracji zwanych też trattoriami. Warto wybrać się do kilku różnych miejsc, by wybrać to, które najlepiej nam smakuje.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena