Zastanawiałeś się kiedyś nad tym, jak zabezpieczyć produkty spożywcze by ich smak oraz zapach pozostały niezmienione a termin ważności wydłużony?Odpowiedzią na te pytania są właśnie pochłaniacze tlenu.Dowiedz się więcej i poznaj możliwości, jakie w sobie kryje.

Data dodania: 2017-03-31

Wyświetleń: 2609

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Pochłaniacze tlenu, zastosowanie w żywności

 Kupując produkty spożywcze, oczekujemy przede wszystkim wysokiej jakości, odpowiednich walorów smakowych i w końcu świeżego, zdrowego produktu. Producenci artykułów spożywczych stosują przeróżne metody bezpieczeństwa i konserwacji produktu, takie jak opakowania z materiałów chroniących przed czynnikami zewnętrznymi czy pakowanie próżniowe, niestety metody tego typu nie chronią przed wydzielaniem z produktu tlenu.

Odpowiedzią na ten problem są właśnie pochłaniacz tlenu.

Pochłaniacze to produkt, z którym styczność na co dzień ma mała grupa odbiorców, a w większości przypadków ci, którzy mieli z nim do czynienia nigdy nie, zwrócili na niego uwagi. Mało kto zdaje sobie sprawę jak ważną rolę, odgrywa w naszej codziennej żywności czy przemyśle farmaceutycznym.

Okazuje się, że w wielu przypadkach tlen, który przedostaje się przez opakowanie lub wydziela bezpośrednio z produktu, obniża znacząco jakość. Przyczynia się do utleniana żywności oraz reakcji chemicznych co skutkuje pogorszeniem walorów smakowych, zapachowych i skróceniem terminu żywności. Grzyby, bakterie i inne szkodliwe mikroorganizmy mogą tworzyć się w środowiskach, już od 0.5% tlenu.

Ochrona za pomocą tzw. opakowania aktywnego, czyli pochłaniacza tlenu pozwala na bezpieczną zmianę warunków atmosferycznych panujących w produkcie.


Pochłaniacze tlenu, obniżają zawartości tlenu nie wyższej niż 0.01% tlenu w 6 do 24 godzin i utrzymują tak niski poziom przez długi okres.
Obniżenie stężenia tlenu w opakowaniu produkt zabezpieczy przed utlenianiem oraz szkodliwymi mikroorganizmami, dzięki czemu walory smakowe i zapachowe pozostają takie, jakich oczekuje konsument a termin ważności, pozostaje wydłużony.


Najbardziej powszechną formą jest mała saszetka na bazie składników aktywnych wyłapujących tlen. Nietoksyczny i bezpieczny w kontakcie z żywnością jest odpowiedni do zastosowań w przemyśle spożywczym.


Przykładowe zastosowania Absorberów tlenu w żywności.

✔ Przetworzone mięso (np. suszona wołowina)
✔ Przyprawy, Bakalie, Suszone owoce
✔ Witaminy, Suplementy, Leki
✔ Słodycze, kawy, Herbaty
✔ Mąki, Produkty zbożowe
✔ Dania Gotowe.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena