Rocznica ślubu, przyjęcie komunijne, a może po prostu urodziny – jeśli chcemy zaprosić niewielu gości, przeważnie decydujemy się na imprezę we własnym domu. I natychmiast zaczynamy się denerwować. Bo sprzątanie, zakupy i wreszcie – gotowanie.

Data dodania: 2016-11-16

Wyświetleń: 975

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Bez nerwów, czyli catering do domu

Ale przynajmniej z części stresu i poświęconego na przygotowania czasu możemy się zwolnić, zamawiając usługi cateringowe.

Warto pamiętać, że dziś catering to nie tylko obsługa dużych imprez, takich jak wesele czy studniówka, choć oczywiście przy takich okazjach jest najbardziej pożądany. Decydując się na wybór firmy cateringowej, warto wsłuchać się w głosy znajomych, kierować się rekomendacją osoby zaufanej, a w ostateczności poszukać po prostu opinii w Internecie. Spróbujmy dowiedzieć się, czy firma dostarcza posiłek na czas, a także – w jakim stanie go dostarcza; trzeba też zwrócić uwagę na wielkość porcji w stosunku do ceny. Jeśli firma realizuje zlecenia jednostkowe, warto pokusić się o wcześniejszą degustację dania. Trzeba także wziąć pod uwagę czy transport jest wliczony w cenę, czy też dodatkowo (i ile) płatny, nie dlatego, że koszty znacznie się przez transport zwiększą, ale po to, by uniknąć poczucia niedomówienia i niepotrzebnej irytacji, gdy przyjdzie do płacenia.

Oferta? Przeważnie możemy zamówić zarówno dania na gorąco, jak i przekąski na zimno. Jeśli chcielibyśmy uraczyć gości np. posiłkiem dietetycznym, raczej nie będzie to problemem, ale wśród firm oferujących usługi cateringowe króluje tradycyjne polskie (zdecydowanie niedietetyczne) jedzenie: mięsa, pierogi, kluski, rozmaite wariacje na temat ziemniaków (frytki, kulki lub szyszki ziemniaczane) wraz z gamą surówek do wyboru. Wśród przekąsek przeważnie znajdą się pasztety i paszteciki, dania w galarecie. Ciekawą opcją są zestawy, w których mamy „wszystkiego po trochu”.

Jeśli chodzi o dostarczany do domu catering, to oczywiście możemy poprosić o obsługę związaną także z dekoracją stołu itd., ale raczej niepotrzebnie zwiększy to koszt całości.

Dodatkowym plusem zamówienia obsługi cateringowej jest przewidywalność, stabilność kosztów – jeżeli decydujemy się na przygotowanie dań na domowe przyjęcie własnym sumptem, bardzo możliwe, że sami nie wiedząc jak i kiedy, wydamy więcej, niż zaplanowaliśmy, w myśl staropolskiego „zastaw się, a postaw się”. Koszty cateringu – nie wyrokując tymczasem, czy będą wyższe czy niższe niż samodzielnie przygotowanych dań – przynajmniej nas nie zaskoczą, ale będą ustalone z góry.

Ale największym plusem cateringu jest ograniczenie wspomnianej na początku nerwówki, której chyba doświadczył każdy, kto choć raz w życiu przygotowywał chociażby rodzinną Wigilię.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena