Spirulina to jeden z najpopularniejszych w ostatnim czasie naturalnych suplementów diety i to nie bez powodu. Obiektywnie rzecz biorąc, jest to prawdopodobnie najbardziej uniwersalny dodatek do zróżnicowanej diety, a efekty stosowania tej algi może odczuć każdy.

Data dodania: 2016-10-14

Wyświetleń: 913

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Spirulina – mała alga, duże korzyści

Słowo wstępne na temat Spiruliny

Spirulina to rodzaj alg, z których kilka gatunków jest wykorzystywanych od dość dawna. Kiedyś były cenionym dodatkiem i przyprawą codziennej diety, dziś to suplementy, a nie jej podstawowe składniki. Aby korzystać z dobrodziejstwa zawartego w komórkach Spiruliny, trzeba przyjmować suplementy, w których na etapie produkcji stosuje się techniki perforacji ściany komórkowej (rozerwana ściana komórkowa) – inne są kompletnie nieprzyswajalne dla ludzkiego organizmu co często spotykamy w najtańszych suplementach. Dlaczego więc warto zainwestować w te droższe algi Spirulina?

Dlaczego przyjmować algę Spirulina?

Pełna lista potencjalnych korzyści wynikających z przyjmowania suplementów na bazie alg z rodzaju Spirulina jest bardzo długa, więc skupimy się tylko na kilku najważniejszych właściwości:

  • jest to bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, w tym również aminokwasów zwierzęcych, zatem jest to doskonały suplement również dla jaroszy i wegan. Poza tym takie źródło białka jest cenione przez sportowców, ponieważ pozwala bez dostarczania dodatkowej energii, przyjąć wysokowartościowe białko budulcowe dla mięśni;
  • algi z tego rodzaju zawierają dużą ilość enzymów antyoksydacyjnych i innych przeciwutleniaczy. Stanowią one cenne wsparcie organizmu w walce z wolnymi rodnikami, czyli agresywnymi związkami chemicznymi, które przyspieszają proces starzenia, powodują powstawanie zmian nowotworowych i utrudniają ich naturalne usuwanie, a także zwiększają poziom hormonu stresu o destrukcyjnym działaniu;
  • suplementy wysokiej jakości stanowią cenne źródło wielu minerałów i pierwiastków śladowych. Jest to ważne, szczególnie w naszym klimacie, kiedy na okres jesienno-zimowy maleje ilość naturalnych źródeł tych cennych substancji (przemysłowa uprawa roślin kuchennych niestety nie pozwala na uzyskanie odpowiednio wysokich stężeń niektórych korzystnych substancji);
  • Spirulina jest wreszcie źródłem błonnika – na samą pracę jelit wyraźnie taka ilość nie wpłynie znacząco, natomiast jest to niezastąpiona pożywka dla symbiotycznych bakterii, które podejrzewane są o przeciwdziałanie depresji, a które z całą pewnością odpowiadają za sprawne wchłanianie substancji odżywczych z jelita i zwiększenie odporności na niektóre choroby.

Dlaczego nie kupować najtańszych suplementów ze Spiruliną?

Abstrahując od tego, że nieperforowana ściana komórkowa alg stanowi dla ludzkich enzymów trawiennych przeszkodę, to tańsze suplementy często powstają przez suszenie w zbyt wysokiej temperaturze, która powoduje uszkodzenie i rozpad wielu korzystnych związków mineralnych. Duże jest także ryzyko zanieczyszczenia innymi algami – nawet jeśli nie są one szkodliwe, to nie są też tak pomocne, jak Spirulina, a przez to moc suplementu znacząco spada. Należy natomiast pamiętać, że suplementy z definicji działają łagodnie, zatem osłabienie ich siły może spowodować, że żadne korzystne efekty nie będą widoczne.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena