Mamy lato, a więc czas dojrzewania rozmaitych owoców i warzyw. Polacy doskonale wiedzą, jak skorzystać z dobrodziejstw natury i nadal kultywują tradycję domowego przetwórstwa. Mimo że to czasochłonne zajęcie, masowo zapełniamy weki, twisty i butelki przepysznymi zapasami na zimę. 

Data dodania: 2016-08-18

Wyświetleń: 898

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Domowe nalewki – pytania i odpowiedzi

Wśród nich dużą popularnością cieszą się nalewki, czyli trunki uzyskane w wyniku maceracji różnorodnych surowców w mocnym alkoholu. Są stosunkowo prostsze w przygotowaniu niż wino czy piwo, a równie smaczne. Nie wymagają też kosztownego sprzętu, a składniki możemy znaleźć we własnym ogrodzie. Co więcej, niektóre z nich mają właściwości lecznicze, np. nalewka malinowa łagodzi objawy przeziębienia, a orzechówka jest dobrym lekiem na niestrawność i inne problemy żołądkowe. Jeśli zatem nigdy nie miesimy okazji nastawić własnej nalewki, warto wykorzystać sezon urlopowy do zrobienia małych zapasów tego tradycyjnego i aromatycznego trunku.

Jak zrobić dobrą nalewkę – FAQ

Z czego zrobić nalewkę?

Nalewki, podobnie jak wina, możemy zrobić z darów natury, czyli owoców, kwiatów i ziół. Popularne są też nalewki nietypowe, z mleka i śmietanki (np. nalewka farmaceutów) albo nalewki z użyciem cukierków (np. typu ice, miętówek, landrynek, kukułek). Lubianym trunkiem jest również porterówka z wykorzystaniem mocnego piwa typu porter.

Jaki alkohol wykorzystać do maceracji surowców?

Najlepszy będzie dobrej jakości spirytus z pewnego źródła. Do soczystych owoców używamy spirytusu o mocy 60-70%, do ziół i suszu owocowego wystarczy alkohol o mocy 40%. W celu uzyskania pożądanej mocy, należy wymieszać spirytus z wódką 40% lub wodą źródlaną. Podczas tej czynności trzeba pamiętać, że płyn o wyższym stężeniu alkoholu zawsze wlewamy do płynu słabszego (wódki lub wody), gdyż odwrotna kolejność może spowodować trudności z klarowaniem nalewki.

Jak przeprowadzić macerację?

Wybrane składniki przekładamy do dużego słoja lub balona na wino, a następnie zalewamy odpowiednim alkoholem. Na koniec odstawiamy pojemnik do ciepłego pomieszczenia (owoce) lub chłodnego (zioła) na czas wskazany w przepisie (kilka dni, tygodni lub miesięcy). Naczynie powinno być wypełnione przynajmniej do 2/3 objętości i szczelnie zamknięte, z uwagi na parowanie alkoholu. W czasie maceracji można co jakiś czas potrząsać pojemnikiem, by przyspieszyć ekstrakcje substancji zawartych w składnikach nalewki.

Jak zrobić syrop cukrowy do nalewki?

Syrop cukrowy zazwyczaj sporządzamy po zlaniu nalewu. W tym celu zasypujemy składniki cukrem i odstawiamy na tydzień lub dłużej, aż do uzyskania słodkiego alkoholizowanego soku. Cukier można też rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie odszumować, wystudzić i połączyć z nalewem. W niektórych przepisach cukier jest zastąpiony miodem, w celu uzyskania zdrowszej i bardziej wartościowej nalewki. Czasami też, syrop pozyskujemy na początku, a dopiero potem zalewamy składniki alkoholem.

Jak filtrować nalewkę?

Do filtracji nalewki możemy użyć akcesoriów dostępnych w domu (tetra, gaza, wata bawełniana, ręczniki kuchenne, filtry do kawy), jak i winiarskich worków i sączków filtracyjnych. Przydadzą się też lejki i sitka oraz wężyki do zlewania płynu znad osadu. Warto samemu opracować własną metodę, ale wielu nalewkarzy filtruje nalewki kilkuetapowo, zaczynając od najrzadszego filtra aż po najgęstszy. Przy długotrwałej filtracji należy zabezpieczyć trunek przed parowaniem, np. używając pokrywki lub zamkniętego naczynia.

Jak długo dojrzewa nalewka?

Tradycyjne nalewki potrzebują przynajmniej 6 miesięcy do uzyskania pełni smaku. Niektóre są najlepsze po kilkuletnim leżakowaniu (np. szlachecka dereniówka), dlatego smakosze muszą wykazać się stoicką cierpliwością.

Jak przechowywać nalewki?

Jak większość alkoholi, nalewki nie lubią ciepła ani słońca, dlatego idealnym miejscem jest ciemna piwnica. Przechowujemy w szczelnie zakręconych butelkach w pozycji pionowej. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena