Foodparing wg Łukasza Konika, szefa kuchni Restauracji "Przedwiośnie" w Eva Park Life & Spa w Konstancienie-Jeziornie

Data dodania: 2016-06-24

Wyświetleń: 1080

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Foodpairing - przepisy Łukasz Konik

Pomidor malinowy, tuńczyk, zioła     

Którego smak idealnie wydobywa  kieliszek Saskiej Czystej. To połączenie pozwala bardziej docenić i danie i trunek.     

Składniki dla 1 osoby:

tuńczyk 0,1 kg

mikro zioła (szczaw krwisty)

pomidor malinowy 0,05 kg

mozzarella mini 0,02 kg

olej rzepakowy

sól

pieprz

Vinegrett:

natka pietruszki 1 pęczek

oliwa z oliwek 10-20 ml

musztarda 1 łyżeczka

ocet winny 1 łyżeczka

miód

sól

pieprz

Sposób wykonania:

Tuńczyka obsmażyć na oleju rzepakowym, z każdej strony, po około 30 sekund. Doprawić do smaku. Pomidor malinowy obrać ze skórki. Mozarella porwać na małe kawałki.

Vienegrett: wszystkie składniki zblenderować na gładko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem.

Esupma z selera, chrupiąca ciecierzyca 

Której kompozycję doskonale uzupełnia Saska Czarny Bez, przełamując jej stonowany wyraz mocną nutą owocową. Idealny, kulinarny kontrast.               

Składniki dla 1 osoby:

seler 0,15 kg

mleko 0,2 l

ciecierzyca 0,01 kg

mikro zioła

sól,

pieprz

Sposób wykonania:

Seler obrać, ugotować w mleku do miękkości. Całość blenderować. Doprawić solą oraz pieprzem. Ciecierzycę lekko podprażyć.

Jeleń, topinambur, warzywa        
Saska Dębowa idealnie pasuje do dziczyzny. Ekstrakt z liści dębu amerykańskiego uwydatnia smak mięsa, tworząc prawdziwie leśną gamę smakowo-zapachową.                            

Składniki dla 1 osoby:

comber z jelenia 0,2 kg

topinambur 0,1 kg

ciasto filo

papryka świeża 0,02 kg

masło

liść laurowy

ziele angielskie, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Comber z jelenia zapakować próżniowo z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Gotować w 600C przez minimum 20 minut. Topinambur zapakować próżniowo, gotować w 700C przez około 45 minut.

Z cista filo wykroić prostokąty 10cm x 30 cm, posmarować masłem, dodać pokrojoną drobno w kostkę paprykę, doprawić solą oraz pieprzem. Ciasto filo zawinąć tak, aby powstał trójkąt. Piec w 1600C przez około 15 minut.

Comber z jelenia obsmażyć krótko z każdej strony.

Sernik cryo, beza na zimno      

Z lekkimi deserami najlepiej łączy się Saska Dzika Róża. Smak z lekką nutą słodyczy podkreśla smak owoców, dopełniając deserowego dzieła.   

                            

Składniki dla 1 osoby:

ciekły azot

twaróg 0,08kg

truskawka

śmietana 36% 50 ml

biszkopt marchewkowy 1 szt.

mini bezy 1 szt.

Sposób wykonania:

Twaróg wymieszać ze śmietaną, dodać ciekły azot. Ułożyć na biszkopcie marchewkowym, pokruszyć bezę. Dodać truskawki.

Sery zagrodowe z domową konfiturą

Saska Śliwka Węgierka wprost stworzona jest do serwowania z serami. Głębokie nuty dojrzałych owoców przełamują smaki serów miękkich czy dojrzewających.

Składniki na 1 osobę:   

Ser koryciński 0,05 kg

Gołda zagrodowa z kozieradką 0,05 kg

Gołda kozia 0,05 kg

Licencja: Creative Commons
0 Ocena