Tempo, z jakim pędzi rozwój technologiczny, zachwyci każdego z nas. Dostęp do nowoczesnych możliwości nie tylko ratuje świat, ale pomaga także udoskonalić drobne codzienne czynności. Obecnie umożliwia nam się nie tylko przyjmowanie zdrowych, wyciskanych soków, możemy wybrać, w jaki sposób chcemy je wycisnąć, czy przetworzyć.

Data dodania: 2016-05-02

Wyświetleń: 1012

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Sokowirowka, czy wyciskarka do soków

Czym jest sokowirówka, każdy wie, choć nie każdy po nią sięgnął. Przeciętnych gabarytów sprzęt pozwalający na wyciśnięcie soków z większości warzyw i owoców zyskuje na popularności dzięki rosnącemu zamiłowaniu do zdrowego trybu życia i zajmuje miejsce na półkach coraz większej liczby osób. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że tę przestrzeń mogłaby zająć zdrowsza koleżanka sokowirówki - wyciskarka do soków. Czym jednak różnią się te urządzenia?

Okazuje się, że choć służą do tego samego, sokowirówka oraz wyciskarka niewiele mają wspólnego. Największą różnicę odnajdziemy w sposobie wyciskania soku. W sokowirówce owoce i warzywa są rozdrabniane przez obracające się z wielką prędkością ostrza, dzięki czemu przez umieszczone w urządzeniu sitko przelewa się sok. Duża prędkość ostrzy podgrzewa temperaturę soku, przez co możemy utracić część cennych składników, ich kolejny procent odbiera nam metoda rozdrabniania owoców i warzyw. Wyciskarki natomiast obchodzą się ze składnikami łagodniej, wywierając na nie nacisk, w skutek czego następuje - zgodnie z nazwą - wyciśnięcie soku. Dzięki temu zostaje zachowa neutralna dla składników temperatura, a wszelkie związki nie zostają rozerwane.

Kolejną różnicą będzie sam efekt, czyli wyciśnięty sok. Napój otrzymany z sokowirówki zostaje delikatnie napowietrzony już w trakcie powstawania, przyspieszając w ten sposób ulatywanie cennych substancji. Na jego powierzchni zauważymy zbierającą się pianę. Tego rodzaju sok należy spożyć tuż po przygotowaniu, odkładając tę czynność pozbawiamy sok coraz większej liczby witamin. Sok z wyciskarki, dzięki zachowanej temperaturze oraz delikatnemu podejściu ostrzy (w tym przypadku - tzw. ślimaków), możemy przechowywać w szczelnym naczyniu nawet do dwóch dni. Cały napój jest bardziej zwarty, nie podzielony na część płynną i piankę. 

Choć producenci mogą wymyślać coraz to nowsze dodatki, jednej rzeczy nie da się ukryć - możliwości sokowirówki są ograniczone. Pomimo mniejszej mocy, to właśnie wyciskarka poradzi sobie z liśćmi czy owocami jagodowymi, podczas gdy sokowirówka zwyczajnie je poszatkuje.

Ostatnią już - dla niektórych najistotniejszą - różnicą jest cena. W związku z przedstawionymi powyżej możliwościami wyciskarki możemy się już domyślić, że jej cena nie jest dla wszystkich dostępna. W tym przypadku musimy niestety liczyć się z wydatkiem w wysokości około tysiąca złotych, podczas gdy dobrej jakości sokowirówkę otrzymamy nawet za jedną dziesiątą tej kwoty.

Jeśli po przeczytaniu tych słów część z Państwa na dobre przekreśliła sokowirówkę, pragniemy Państwa powstrzymać. Nie da się ukryć, że wyciskarka jest urządzeniem lepszym, nie oznacza to jednak, że sok otrzymany z sokowirówki nie wpłynie korzystnie na nasze zdrowie. Przeciwnie, może nam przynieść niesamowite korzyści. Pamiętajmy także, że liście oraz owoce leśne z powodzeniem możemy zblendować. Dlatego też jeśli tylko możemy sobie pozwolić na sokowirówkę, czym prędzej postawmy na zdrowy tryb życia. Jeśli zaś stać nas na wyciskarkę - tym lepiej dla naszego zdrowia!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena