0
głosów
- +

Praca w zawodzie cukiernika

Autor:

Aktualizacja: 28.04.2016


Kategoria: Praca / Inne


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 452 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Myśląc o tym zawodzie należy najpierw uzyskać tytuł umożliwiający podjęcie pracy kończąc szkołę zawodową lub technikum o specjalnym profilu kształcenia. 


Czas trwania nauki wynosi przeważnie 3 lata. Zdobywa się wiedzę teoretyczną, a następnie praktyczną w pracowniach szkolnych i na stażach w zakładach cukierniczych. Podczas trwania nauki uczniowie nabywają wiedzę głównie z technologii produkcyjnej, obsługi maszyn i urządzeń, a także metod powstawania i wypiekania ciast, ciastek i deserów. Tytuł zawodowy zdobywa się po zdaniu egzaminu z zagadnień z całego okresu trwania nauki.

Praca cukiernika polega przede wszystkim na kreatywności i dużej wiedzy. Osoba na tym stanowisku musi umiejętnie dobrać odpowiednie składniki do stworzenia dobrego wypieku, ponadto ciasto ma się dobrze prezentować. Szczególnie cukiernicy wykazują się kreatywnością i finezją podczas tworzenia tortów. Smak i prezencja, to podstawa w tym zawodzie, więc każda osoba pracująca jako cukiernik musi się w tym wszystkim odnaleźć. Pracownicy dbają również o miejsce swojej pracy, kupują potrzebne produkty i materiały.

Cechy dobrego cukiernika, to odpowiedzialność, sumienność, kreatywność i dbałość o szczegóły. Pracownik na tym stanowisku musi wiedzieć jakie składniki są najlepsze, jak powinny być przechowywane, aby ich przynależność do użytku była długa. Bez wyobraźni i pomysłowości nie będziecie w stanie modyfikować przepisów, co jest bardzo istotne ze względu na różne preferencje klientów. Bez zdolności manualnych nie stworzycie natomiast pięknych tortów. Dlatego też jak można zauważyć nie każdy może zostać cukiernikiem. Jest to wymagająca praca, która wymaga wielu umiejętności i poświęcenia. Jeśli jednak stwierdzicie, że nadajecie się do tego zawodu, to warto zrobić wszystko, aby w tym kierunku zawodowym podążyć, gdyż pracy na rynku dla cukierników jest bardzo wiele.

Aktualnie jest wiele szkół oferujących kształcenie w tym zawodzie zupełnie za darmo. Wymagany będzie tylko czas, ale zajęcia przeważnie odbywają się zaocznie w weekendy, jeśli mowa jest oczywiście o szkołach policealnych. Dlatego też dla osób aktualnie pracujących myślących o zmianie zawodu, jest to świetne rozwiązanie.  W trakcie nauki wyjdzie, czy nadajecie się do tego zawodu, czy też nie.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij