Zakwaszenie organizmu to coraz bardziej powszechny problem występujący w każdym wieku. Co jeść aby się przed tym uchronić. Jakie produkty zakwaszają, a jakie alkalizują organizm? Oto odpowiedź na to pytanie. 

Data dodania: 2016-03-09

Wyświetleń: 1059

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Zakwaszenie organizmu jest zazwyczaj efektem niewłaściwego odżywiania. Wysoko przetworzone produkty zaburzają kwasowo-zasadową gospodarkę wewnątrz organizmu prowadząc do dotkliwych dolegliwości zdrowotnych. Jak uniknąć ?

Płyny wewnątrz orgazmu mają odczyn lekko zasadowy – z wyjątkiem moczu i soków żołądkowych. Poprawne funkcjonowanie organizmu wymaga zachowania PH krwi w przedziale 7,35 – 7,45. Jest to trudne zadanie biorąc pod uwagę dzisiejszy stan żywienia. Zakwaszenie powoduje problemy z odpornością, równowagą hormonalną oraz rozregulowuje organizm . Oczyszczanie organizmu jest kluczowym elementem odkwaszania. Tutaj pomaga zwłaszcza dieta rozdzielna.

Nadmiar kwasu gromadzi się w komórkach prowadząc do problemów z koncentracją, chorób reumatycznych, zwyrodnień, osteoporozy i innych powikłań. Kwas zakłóca produkcje insuliny mogąc prowadzić do pojawienia się cukrzycy, w naczyniach krwionośnych zwiększa ryzyko udaru, oprócz tego wspomaga budowę tkanek tłuszczowych i stwarza doskonałe warunki dla rozwoju bakterii, grzybów i komórek rakowych.

Dieta powinna zawierać około 80% produktów zasadotwórczych lub obojętnych oraz 20 % kwasotwórczych. Kwasotwórcze składniki diety są bogate w fosfor, siarkę, chlor, za to zasadotwórcze w wapń, sód, potas i magnez.

Produkty które są wysoko kwasotwórcze: 

Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:

  • Wędliny i mięso – zwłaszcza mięso czerwone
  • Cukier i słodziki
  • Mąka pszenna i pochodne
  • Biały ryż
  • Sery żółte
  • Herbata czarna
  • Czekolada
  • Sól
  • Kawa
  • Sól

Produkt, które są średnio kwasotwórcze

  • Makaron pełnoziarnisty
  • Ryż brązowy
  • Orzeszki ziemne
  • Piwo
  • Ryb
  • Jaja
  • Chleb żytni

Produkty, które są słabo kwasotwórcze

  • Twarożek
  • Orkisz i pochodne
  • Soja
  • Orzechy
  • Otręby
  • Fruktoza

Produkty neutralne 

  • Masło
  • Nabiał : śmietana, mleko
  • Oleje roślinne

Produkty zasadotwórcze

  • Warzywa
  • Owoce
  • Owoce suszone
  • Grzyby
  • Zielona herbata
  • Oliwa z oliwek
  • Migdały
  • Maślanka
Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena