Prześladuje Cię stres, a chcesz się go pozbyć? Doskonale! W tym artykule znajdziesz proste porady, które umożliwią Ci eliminacje tego niechcianego intruza w Twoim życiu codziennym. Przekonaj się sam!

Data dodania: 2016-03-07

Wyświetleń: 807

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Każdemu z nas, w mniejszym lub większym stopniu stres towarzyszy w życiu codziennym. Nie zawsze uda się nam do końca zrelaksować, aby się  z nim uporać. Dzieje się tak z różnych powodów, czasem jest to nawet brak czasu lub siły na jego wyeliminowanie. Ale można to zrobić w tak zwanej "przy okazji", stosując odpowiednią dietę. 

 

Dieta antystresowa mogłaby być stosowana przez większość społeczeństwa - wtedy otaczający nas świat byłby o wiele przyjemniejszy. Wiele osób w podbramkowych sytuacjach sięga po jedzenie i słodycze co pogarsza sytuację. To błąd! Przekąski nawet nie wiadomo jak zdrowe dają tylko chwilową ulgę. Podnoszą poziom cukru, co wzmaga wydzielanie endorfin, przez co czujemy się lepiej, ale niestety krótkotrwale i ulotnie. Nagłe skoki substancji takich, jak kortyzol sprzyja tyciu. 

 

Co warto jeść, aby zredukować stres? Przede wszystkim warto zwalczać niedobór witaminy B i Jodu. 

To one wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego. Wszystkie które mają wpływ na ten układ mogą pomóc przezwyciężyć stres. 
 

Produkty które mogą pomóc: 

jajka – źródło białka i aminokwasów odżywiających mózg i tkanki 

zielenina  szpinak, jarmuż, kalafior brokuł – mają mnóstwo składników odżywczych 

dziczyzna – mięso ma w sobie szlachetność i wiele walorów smakowych i zdrowotnych, które wpływają pozytywnie na organizm 

wątróbka – doskonała pożywka dla mózgu, źródło białka. 

chudy ser – zawiera wapń odżywiający kości i białko. 

migdały – kwas foliowy wpływa pozytywnie na układ nerwowy 

warzywa strączkowe i zielone – źródło białka w diecie, które odżywia mózg, bogactwo substancji mineralnych i witamin. 

 

Ogromny wpływ na układ nerwowy mają kwasy tłuszczowe, te nienasycone zwłaszcza z grupy Omega 3. Można je znaleźć w rybach zwłaszcza morskich, w makreli, sardynkach, śledziu, oleju lnianym, rzepakowym i orzechach. Osoby , które mają prawidłową ilość kwasów nienasyconych rzadziej zapadają na depresje. Innym ważnym pierwiastkiem jest magnez. Niedobór magnezu może powodować swego rodzaju rozdrażnienie, lęk, brak koncentracji Aby wyrównać ilość magnezu należy jeść: szpinak, fasole, kakao, ryby morskie, bakalie, suszone owoce. 

Dodatkowo na stres mają wpływ także zioła – picie melisy, rumianku i zielonej herbaty pozwoli redukować stres na dużej. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena