Fasfoody kochamy wszyscy. Świat dzieli się na ich zwolenników i antypatów. Szybkie jedzenie jednak nie kończy się tylko na hamburgerach, frytkach i smażonym kurczaku. 

Data dodania: 2016-03-08

Wyświetleń: 1412

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Co zjeść na szybko w różnych krajach świata?

Podczas zagranicznych wyjazdów mamy okazje do spróbowania różnych innych przekąsek, które biją rekordy popularności w innych krajach. Co warto spróbować za granicą? Oto 10 genialnych przekąsek, które spróbujecie w różnych miejscach na świecie. 

Fast food to zazwyczaj jedzenie, które można przygotować szybko i zjeść na miejscu lub na wynos. Kupujemy je lub czasami przygotowujemy też domowe wersje fast foodów, po to by móc szybko zniwelować poczucie głodu. Takie jedzenie znajdziemy w restauracjach, barach knajpach, na straganach oraz stoiskach. Będąc w dalekich zakątkach świata warto się nad nimi zatrzymać, bo nie dość, że są one tanie, to dodatkowo szeroko dostępne i jedzenie ich można zaliczyć do atrakcji danego kraju. 

W butkach ulicznych w Azji znajdziemy szeroki wybór przekąsek z ryżem i kurczakiem. W Ameryce Południowej królują dania z tortilli i fasoli. W USA zasmakujemy się w pysznych burgerach. Zapach lokalnych przysmaków nadaje miejscom charakteru. 

Na bliskim wschodzie spróbujecie różnych dań mięsnych – tamtejszy kebab różni się znacząco od tego, który mamy przyjemność próbować w Polsce. Generalnie rzecz ujmując warto jest się nad nimi zatrzymać po to by poznać kulturę i smak różnych regionów świata. A że czasem są one niezdrowe – od czasu do czasu można zrobić wyjątek. Poznajcie domowe wersje fast foodów. 

 

Takoyaki – Japonia 

Smażone kuleczki przygotowywane są z mąki ryżowej oraz ośmiorniczek. Przyrządzane są na specjalnych patelniach, które posiadają specyficzne wgłębienia. Smaży się ja na tłuszczu, a następnie nabija na patyczki. To danie cieszy się powodzeniem szczególnie w Osace. 

 

Francesinha – Portugalia 

Kanapka francesihna jest potrawą, którą można spróbować szczególnie w turystycznym mieście Portugalii – Porto. Składa się z dwóch chrupiących grzane przełożonych stekiem wieprzowym, szynką, kiełbasą oraz serem. Można także znaleźć wersje z owocami morza. Głównym składnikiem, który sprawia, że ta kanapka wyróżnia się na tle innych jest gęsty sos na bazie pomidorów i piwa. 

 

Lomito - Boliwia, Paragwaj, Argentyna, Chile, 

Przepyszna, a zarazem prosta kanapka z polędwicą to przysmak prosto z Ameryki Południowej. Do środka pakuje się różnego rodzaju dodatki – guacamole, sadzone jajka, ser, pomidory, fasole. To danie można spotkać na straganach, w knajpach oraz barach szybkiej obsługo od południa aż po północ. 

 

Vlaamse friet – Belgia 

Tradycyjną przekąską flamandzką znaną w wielu innych krajach są friekot. Chrupiące grupę, a jednocześnie miękkie wewnątrz frytki to pozycja, którą można znaleźć w prawie każdym menu. 
 

Poutine – Kanada 

Czy może być coś lepszego niż połączenie sera, frytek i sosu pieczeniowego? Tą pyszną bombę kaloryczną zaserwują Wam Kanadyjczycy. Warto go spróbować. Zostało spopularyzowane w latach sześćdziesiątych, a jego nazwa przeszła nawet do popkultury. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena