Każdy z krajów leżących nad morzem bałtyckim ma swoją odrębną historię i tradycje kulinarną. Z czego składają się potrawy w tych państwach? Oto kilka interesujących faktów, które przybliżą ten temat.

Data dodania: 2016-03-07

Wyświetleń: 1702

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Poznajcie krótkie historie tych krajów. 

 

Kuchnia duńska 

Duńczycy bazują w swojej kuchni na różnych rodzajach mięsa. Przepisy opierają się na wykorzystaniu wieprzowiny, wołowiny, kaczkach, rybach, ziemniakach oraz dodatkach przygotowanych z ziemniaków i warzyw poddawanych gotowaniu, duszeniu oraz pieczeniu. W Danii podstawę dnia pełni obiad jedzony ok godziny 18-19. Jednym z najpopularniejszych dań jest pieczony schab ze spieczoną skórką podawany w towarzystwie pieczonych warzyw i ziemniaków. Preferują także zupy takie jak grochówka. Podobnie jak francuzi zjadają dużą ilość serów żółtych i pleśniowych. 

Kuchnia estońska 

Estonia to kraj niezbyt znany w Polsce. Ich kuchnia nie należy do najbardziej różnorodnych, jednak Estończycy mają swoje specjały. Jest nimi między innymi grzane piwo z serem białym, sernik z kminem, a także ryby przyrządzane na wiele sposobów. Słyną także z wypiekania przepysznego wieloziarnistego chleba. Podobnie jak w Polsce, Estończycy przyrządzają także kaszankę nazywaną w tamtym rejonie czarnych puddingiem. Lubią także galaretki wieprzowe, pieczone mięsa i kasze z dodatkami. 

Kuchnia szwedzka 

To państwo słynie z przepysznie przyrządzanych ryb. Liczne jeziora, stawy i dostęp do morza sprawiają, że Szwedzi opanowani technikę ich przyrządzania do perfekcji. Słyną również z doskonałej dziczyzny. Przyrządzają króliki, łosie, jak również ptactwo różnego rodzaju. 

Kuchnia rosyjska 

Zważywszy na to, że Rosja to wielki kraj, który zajmować by mógłby cały kontynent kuchnia rosyjska również jest niezwykle różnorodna. Można w niej ujrzeć zarówno wpływy europejskie i słowiańskiej, jak i mongolskie, azjatyckie. Zróżnicowanie klimatu i ukształtowanie geograficzne również wpłynęło na to, że potrawy rosyjskie opierają się na wielu składnikach. Wiele dań opiera się na kwaszonych produktach – kapuście, ogórkach, grzybach oraz cebuli i mięsach wszelkiej maści. Popularne są także ciasta i chleby drożdżowe. Przyrządza się także gęste i zawiesiste gulasze i potrawki. 

Kuchnia fińska 

Największą rolę odgrywają tym kraju mięsa i ryby morskie. Oprócz tego Finowie są fanami warzyw i grzybów. Używają dużą ilość produktów zbożowych takich jak owies, żyto, jęczmień. Na północy dodają również do dań różnego rodzaju dary leśne takie jak jagody, borówki, owoce rokitnika oraz wiele innych. Finowie są także fanami produktów mlecznych – serów, maślanek i tym podobnych składników, a także gęstych, zawiesistych sosów i zup. 

Kuchnia polska 

Wszyscy ją dobrze znamy, Na tle krajów nadbałtyckich wypadamy niezwykle różnorodnie i nie jeden cudzoziemiec wpadłby chętnie na obiad do polskiego domu, po to by spróbować tradycyjnych dań. W polskiej kuchni widoczne są wpływy słowiańskie i tatarskie. Stosowane są różnego rodzaju mięsa pieczone i smażone, potrawy jednogarnkowe takie jak bigos, jak również dania mączne. Polska jest zróżnicowana kulturowo – każdy region ma swoje charakterystyczne przepisy. 

Licencja: Creative Commons
1 Ocena