Dieta paleo to sposób żywienia czerpiący z nauki i historii cywilizacji. Idealna dla miłośników mięsa. Od kilku lat można zauważyć wzrost popularności tego systemu odżywienia. Jakie są zasady diety? Oto krótkie wprowadzenie. 

Data dodania: 2016-01-17

Wyświetleń: 977

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dieta paleo – podstawowe informacje

Dieta paleo została stworzona przez naukowców z różnych dziedzin. Biolodzy, antropolodzy, dietetycy i genetycy próbując odtworzyć sposób odżywiania człowieka w czasach paleolitu doszli do wniosku, że zbilansowanie jadłospisu w tamtych czasach było na tyle dobre, że powrót do niego może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia człowieka współcześnie. 

W tamtych czasach podstawą żywienia było mięso dzikich zwierząt, ryby, skorupiaki i owoce morza, a także warzywa bulwiaste, korzeniowe i liściaste. Przodkowie zjadali też orzechy, owady, a nawet ich larwy, jak również jaja.

Dieta ta była bogata we wszystkie potrzebne do życia składniki: białko, żelazo, witaminy, jod, cynk, selen, miedź, wapń, kwasy tłuszczowe i węglowodany. Żywiąc się w taki sposób można zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy typu II oraz złagodzić problemy układu pokarmowego. Wynika to z ograniczenia przetwarzanych produktów, które jak wiadomo w paleolicie nie były dostępne. Dieta paleo wyklucza półprodukty i gotowe przetwarzane chemicznie składniki, a także przetwory zbożowe i alkohol.

Dzięki stosowaniu diety paleo można znacząco zredukować udział tłuszczów i cukrów prostych w codziennym menu, co jest jedną z przyczyn wzrostu zachorowań na choroby cywilizacyjne w dzisiejszych czasach.

Dodatkowo człowiek żyjący w czasach paleolitycznych charakteryzował się aktywnym trybem życia. Wskazane jest w związku z tym wprowadzenie zajęć sportowych do codziennego rozkładu dnia. Zaletą diety, jest fakt, iż mimo dużej zmiany w systemie żywienia nadal można przygotować wiele przepisów. Tradycyjne polskie dania również mogą być przygotowane w ten sposób, są również nieco zdrowsze.

Podstawowe produkty, jakie są dopuszczalne przy diecie paleo:

Chude mięso, ryby, owoce, warzywa, jaja, orzechy, suszone owoce, a w ograniczonej ilości także oleje, oliwa z oliwek oraz wino.

Odradzane jest jedzenie produktów nabiałowych, zbożowych, roślin strączkowych, słodzonych i przetwarzanych składników oraz soli.

Zastosowanie tego rodzaju diety umożliwia utrzymanie smukłej sylwetki oraz zachowanie zdrowia przez wiele lat.

 

 

 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena