Celiakia jest chorobą genetyczną, która charakteryzuje się nietolerancją pokarmową glutenu. U osób chorych na celiakię spożycie produktów zbożowych (zawierających gluten) powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelita, a w konsekwencji zaburzenia trawienia i wchłaniania pokarmów.

Data dodania: 2015-12-28

Wyświetleń: 974

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Badania na celiakię. Kiedy wykonać je u dziecka?

Celiakia jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego wśród mieszkańców Europy. Chociaż schorzenie to może się ujawnić w każdym wieku, najczęściej dotyka dzieci. Jak rozpoznać objawy choroby trzewnej oraz kiedy warto wykonać badania na celiakię u dziecka?

 

Jak rozpoznać celiakię u dziecka?

 

Przez długi czas panowało powszechne przekonanie, że celiakia jest chorobą wieku dziecięcego, a jej objawy z czasem ustępują. Obecnie coraz częściej mówi się o trwałych zmianach w organizmie, jakie powoduje celiakia. Badania diagnostyczne wykonuje się zazwyczaj we wczesnym okresie, gdy rodzice zaobserwują u dziecka niepokojące objawy. Do najczęstszych z nich należą:

  • biegunki/zaparcia

  • bóle brzucha

  • wzdęcia

  • brak apetytu

  • utrata wagi

  • nawracające afty w jamie ustnej

  • wysypki

  • zaburzenia wzrostu

 

Jak widać celiakia nie zawsze daje objawy związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego, chociaż u dzieci są one najczęstsze. Pierwsze niepokojące symptomy mogą się pojawić od kilku tygodni do nawet kilku lat od wprowadzenia produktów zbożowych do diety malucha. Badania na celiakie warto również wykonać u dziecka, jeśli chorobę stwierdzono u któregoś z członków rodziny.

 

Badania na celiakie u dzieci

 

Osoby, które nie tolerują glutenu, mogą, ale nie muszą być chore na celiakie. Badania potwierdzające lub wykluczające występowanie choroby najlepiej wykonać w specjalistycznym Centrum Genetyki. Istnieje kilka rodzajów testów w kierunku celiakii. Najpopularniejsze to badania krwi, w celu wykrycia przeciwciał, które tworzą się w organizmie w odpowiedzi na spożycie produktów, zawierających gluten. Inną formą diagnozowania celiakii są badania genetyczne.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena