0
głosów
- +

Tagliatelle con Ragù alla Bolognese

Autor:

Aktualizacja: 07.12.2015


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Przepis kulinarny
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 710 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CR <span class="normal">Wszelkie prawa zastrzeżone. Artykuł może być opublikowany jedynie na Artelis. Zabronione jest pobieranie artykułu i korzystanie z niego bez pismnej zgodny autora i serwisu Artelis.pl&nbsp;</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Tagliatelle con Ragù alla Bolognese

Sos bolognese (po włosku ragù bolognese) to bazujący na mięsie, marchwi, selerze i pomidorach sos pochodzący z regionu Bolonia we Włoszech, gdzie podawany jest na ogół z tagliatelle, pappardelle lub jako lazania. Za sprawą francuzów popularne na całym świecie stało się spaghetti bolognese – czyli makaron spaghetti z ragù bolognese.


Składniki

  • 2 marchewki (ok. 50g.)
  • Kawałek selera (ok. 100g.)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100g. masła
  • 2 duże cebule (ok. 250g.)
  • 500g. mielonego mięsa wołowego
  • 150g. boczku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki mleka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • Do smaku: sól, pieprz
  • Opcjonalnie: tymianek, bazylia, oregano
  1. Marchewkę i selera zetrzyj na grubych oczkach tarki lub drobno posiekaj. Drobno posiekaj cebulę.
  2. Na patelni zagrzej oliwę z oliwek z masłem – dzięki oliwie masło nie przypali się. Posiekane warzywa (marchew, selera i cebulę) duś na małym ogniu przez ok. 30 minut, pilnując żeby warzywa nie przypaliły się, ani nawet nie zarumieniły – mają się delikatnie dusić – taka zasmażka warzywna to Soffritto  – podstawa wielu włoskich dań.
  3. Na osobnej patelni podsmaż mięso wołowe  z posiekanym w kostkę boczkiem- mocno, tak, żeby mięso zaczęło się karmelizować. Zalej winem – doprowadź do wrzenia. Dolej mleko i 2 puszki pomidorów. Jeszcze raz zagotuj.
  4. Do mięsa dodaj Soffritto, liście laurowe oraz pokrojone w bardzo cienkie plasterki ząbki czosnku
  5. Całość trzeba gotować ok. dwóch a według włoskich kucharzy nawet do 5 godzin. Włosi zalecają też, żeby zimny sos bolognese podgrzewać na bardzo małym ogniu przez ok. pół do jednej godziny.
  6. Według oryginalnego przepisu sos bolognese doprawia się jedynie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i według mnie są to przyprawy które zupełnie wystarczają. Jeżeli sos bolognese kojarzy Ci się z zapachem ziół – tymianku, oregano czy bazylii – możesz ich użyć.
  7. Sos podajemy z ugotowanym al-dente makaronem tagliatelle lub pappardelle, drobno startym parmezanem i świeżymi przyprawami (jak np. bazylia czy szczypior)
Lista Tagów: bolognese, sos, spaghetti

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij