Coraz częściej dotykają nas różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. Cierpimy po spożyciu mleka czy pszenicy. Nasze organizmy nie tolerują laktozy, glutenu i innych produktów. Dlaczego nie trawimy niektórych pokarmów? Jak sobie radzić?

Data dodania: 2015-10-27

Wyświetleń: 1429

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Nietolerancja pokarmowa – alergia na żywność

Warto wiedzieć, że alergie pokarmowe dotykają organizm nadwrażliwy. Osoby typuwata i pitta o wiele częściej cierpią na alergie niż osoby typu kapha.

Alergie oraz reakcje uczuleniowe przyjmują wiele różnych odmian. Niektóre występują tylko wtedy, kiedy kontakt z alergenem jest częsty, inne ujawniają się za każdym razem, gdy spożywamy dany produkt.

Jeszcze przed porodem, matka przekazuje płodowi swoją odporność w postaci przeciwciał przez łożysko. Jeśli w jej organizmie jest wiele toksyn, może przekazywać dziecku zbyt wiele przeciwciał, a nawet antygeny krążące w jej krwi. Reakcje odpornościowe mogą wówczas wystąpić w organizmie dziecka jeszcze przed jego narodzinami. Mogą ujawnić się u dziecka również po porodzie.

Mleko matki zapewnia dziecku także bierną odporność – chyba że matka spożywa pokarmy alergizujące, a wówczas toksyny przedostają się do jej mleka i w rezultacie osłabia to odporność dziecka.

Na alergie pokarmowe wpływ mają toksyny w pożywieniu, toksyny powstałe podczas procesów metabolicznych oraz niewłaściwie strawione tłuszcze, skrobia i białka. Kiedy ciało wchłonie je i poprzez układ krążenia rozprowadzi po całym organizmie, to wewnętrzne zanieczyszczenia zaburzą równowagę wszędzie tam, gdzie dotrą.

Gdy jesteśmy uczuleni na jakiś produkt, wówczas każdy kęs niewłaściwie strawionego produktu, który przedostaje się do twojego ciała, staje się toksyną.

Nieustanna obecność toksyn w ciele prowadzi do choroby, w której układ odpornościowy ulega załamaniu. Dosze, które najczęściej są związane z alergią, to wata i pitta, ponieważ to ich wzajemna intensywność sprawia, że organizm staje się nadwrażliwy.

O ile pewne alergie mogą reagować na określone metody odczulania, o tyle leczenie alergii ogólnej wymaga zmniejszenia nadwrażliwości całego organizmu.

W przypadku ciężkich nietolerancji pokarmowych warto zwrócić uwagę na głęboko stłumione emocje, które mogą nasilić reakcje alergiczne.

Tak jak toksyny powstają w organizmie na skutek niewłaściwego trawienia pokarmów  i mogą one wpływać na nasze samopoczucie emocjonalne, podobnie zaburzenia emocjonalne mogą osłabiać proces trawienia i przyczyniać się do powstania toksyn fizycznych, co wywołuje reakcje immunologiczne.

W takiej sytuacji potrzebne jest fizyczne oczyszczenie organizmu. O ile pewne alergie mogą reagować na określone metody odczulania, o tyle leczenie alergii ogólnej wymaga zmniejszenia nadwrażliwości całego organizmu.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena