-1
głosów
- +

Olej z konopi dla zdrowia i urody artykuł jest promowany

Autor:

Aktualizacja: 25.07.2015


Kategoria: Zdrowie / Zdrowe Odżywianie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 1 głosów ujemnych
  • 863 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Olej z konopi dla zdrowia i urody

Olej z konopi jest tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych odmian konopi siewnej - Cannabis sativa. Nie posiada przez to żadnych właściwości narkotycznych.


Stosowanie oleju z konopi jest całkowicie bezpieczne, a nawet bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Nasiona konopne wolne są od substancji psychoaktywnych, które występują jedynie w kwiatostanie, liściach i łodygach.

Olej konopny posiada mnóstwo niesamowitych właściwości, które są dobroczynne dla człowieka, nie tylko przy użyciu zewnętrznym, ale i wewnętrznym. Przede wszystkim cechuje się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy, linolowy, linolenowy oraz gammmalinolenowy. Charakteryzuje się idealną proporcją NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosunek omega-6 do omega-3 wynosi 3:1 sprawia, że ich spożywanie obniża ciśnienie krwi, wypłukuje zły cholesterol z tętnic, zmniejsza krzepliwość krwi przyczyniając się w profilaktyce zawałów serca i udarów mózgu. Nie zawiera cholesterolu i wspomaga zarówno metabolizm komórek, jak i system odpornościowy. Niedobór kwasów omega w organizmie może objawiać się chorobami skóry, matowieniem i łamliwością włosów, paznokci, a nawet łupieżem.

Olej z konopi uznawany jest za jedne z najzdrowszych dostępnych olejów roślinnych, dzięki zawartości witaminy K, koniecznej przy syntezie białek i enzymów. Poza tym znajduje się w nim również wiele cennych substancji posiadających właściwości regenerujące, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Ma właściwości przeciwkrwotoczne, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie i przeciwbólowo. Olej konopny zawiera także witaminy grupy B, witaminę W i składniki mineralne. Bierze udział w formowaniu tkanki kostnej.

Olej z konopi może być używany wszędzie tam, gdzie stosujemy oliwę z oliwek. Ważne jest to, aby nie powinien być podgrzewany powyżej 150 stopni przez dłużej niż 15 minut. Jest znakomity do spożywania na zimno oraz jako dodatek do potraw, ziemniaków, kasz, klusek, a także sałaty, surówek i innych warzyw.

Jest też doskonałym olejem kosmetycznym z powodu wysokiej zawartości NNKT, GLA, i minerałów. Coraz częściej pojawia się w nowych pionierskich kosmetykach ze względu na swoje właściwości nawilżające. Wskutek niskiej temperatury krzepnięcia olej polecany jest do kosmetyków na zimę. Olej konopi zmniejsza przebarwienia oraz wyrównuje koloryt skóry.


Podobał Ci się artykuł?
-1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij